• 10

Šnenokle na starinski način: Recept za poslasticu koju volimo od detinjstva

Na sam spomen, mnogi od nas se sete Milene Dravić u TV seriji "Metla bez drške"

  • 10

Šnenokle obično povezujemo sa detinjstvom i našim mamama i bakama koje su ih pravile.

Na spomen šnenokli, mnogi od nas se sete i Milene Dravić u TV seriji "Metla bez drške".

Kako se recept za ovu poslasticu ne bi zaboravio, prenosimo njegovu pripremu.

Sastojci:

- 4 jaja

- 14 kašika šećera u kristalu

- 2 kesice vanilinog šećera

- 4 kašike brašna

- 1 litar mleka

- prstohvat soli

šnenokle, Floating Islands, SNENOKLE

Foto: Shutterstock

Priprema:

1. Od jednog litra mleka odvojte 2 dl, a ostatak staviti da provri.

2. U dublju posudu za mućenje odvojite belanca i umutite ih u čvrst "sneg", postepeno dodajući 2 kašike šećera.

3. Žumancima dodajte 12 kašika šećera i 2 kesice vanilinog šećera, umutite ih mikserom, dodajte 4 kašike brašna, promešajte i umutite, kako bi se dobila gusta i glatka masa bez grudvica. Masu razredite sa ostavljenih 2 dl mleka, radi kasnijeg lakšeg izlivanja smese u mleko.

4. U mleko, koje lagano vri, umočite kašiku da bude vlažna kako se za nju ne bi zalepila belanca. Zahvatite po punu kašiku "snega" od belanaca, stavite ih u mleko, a za delić sekunde će se "sneg" odvojiti od kašike i početi da pliva po mleku. Kada oblaci od belanaca nabubre od kuvanja, a to je posle 1-2 minuta, pažljivo ih kašikom prevrnite da se i druga strana skuva. Zatim ih šupljom kašikom vadite i ređajte u činiju, u kojoj će se i posluživati (poželjno je da šupljine kašike budu što veće, kako bi se što bolje ocedilo mleko). Postupak ponavljajte dok ima "snega" od belanaca. Preporuka je da se ne prepuni površina šerpe belancima, tako će se lakše prevrtati belanca, ali se neće raspadati.

šnenokle, Floating Islands, SNENOKLE

Foto: Shutterstock

5. Kada su skuvana belanca, pre zakuvavanja mase od žumanaca, iz činije izlijte višak mleka koji se dodatno iscedio u šerpu u kojoj se kuvao "sneg", pažljivo pridržavajući oblačiće da se ne stisnu i usitne, ali i da ne izlete iz činije.

6. Smanjite malo temperaturu vrenja mleka i u njega, u tankom mlazu, ulivajte masu od žumanaca, stalno mešajući. Kuvajte krem oko 7-8 minuta, uz mešanje, dok se ne dobije dovoljna gustina krema. Krem ne treba da bude redak, ali ni previše gust, jer će se u procesu hlađenja još malo zgusnuti.

7. Vruć krem prelijte preko nokli i ostavite da se prohladi, pa dobro rashladite u frižideru.

(Telegraf.rs/Zena.blic.rs)

Komentari

  • Zvezda

    Aloooooo, oće neko da mi odgovori kako bez brašna? ? Bez, bez ono skroz ili se stavlja griz ili nešto drugo umesto toga? Odgovorite mi bre, što ste bezobrazni? !

  • Чајни колутићи

    Моја мама је у чинију стављала ред чајних колутића. Па онда куван шне од беланаца, па жути крем, без брашна. Наравно, ванил-шећер, обавезно. На крају, наренда мало чоколаде, чисто за изглед. Остало као у Вашем рецепту. Пријатно!

  • Md

    Bolje bez brašna...

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima