• 5

Da li ste se ikada zapitali zašto je 180°C neophodna temperatura za pečenje u rerni?

Ovo se smatra srednjom temperaturom pečenja

  • 5

Kolači, proja, pite… sve ove namirnice peku se na 180 stepeni Celzijusa. Da li ste se ikada zapitali zašto je baš ova temperatura potrebna da bismo dobili ukusnu hranu?

Ova magična brojka potiče od francuskog hemičara Luja Kamila Maljarda, ako je sudeći prema knjizi "The Royal Society of Chemistry".

- Bez Maljardove hemije ne bismo imali tamni hleb ili zlatnu ćuretinu, naši kolači i peciva bi bili bledi i anemični i izgubili bismo karakterističnu boju pekarskog krompira. - piše.

Drugim rečima, ova temperatura je zaslužna za slatnu boju proteina i šećera koja nastaje upravo na temperaturi od 180 stepeni.

Pre nekoliko decenija pekari nisu imali pećnice koje su mogle da mere temperaturu, pa se u receptima sve pravilo na "niskoj, srednjoj i visokoj temperaturi". Sigurno ste primetili da je temperatura od 180 stepeni Celzijusa, zapravo srednja temperatura pečenja na kojoj je najadekvatnije peći kako nešto ne bi zagorelo.

Video: Nije ni jagnjeće, ni praseće, ovo je pečenje od pacova

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Snooker

    Zato sto je struja najjeftinija u evropi u Srbiji,i svi cutite o tome 😂 Ma pojacaj na 220 stepeni, neka sve izgori 😁😁😁

  • mile

    a najlepsa klopa iz smederevca. jaoj al lupate

  • Ne

    Nismo!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima