• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slavite Svetog Luku? Nikad jednostavniji recept za slatkiš zbog kojeg će svi obožavati vašu slavu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bajadere kao iz snova

  • 1
Bajadere, slava Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Svetog Luku. Za ime ovog sveca vezuju se mnoga lepa i zanimljiva narodna verovanja. Međutim, Sv. Luka je jedna od najvećih srpskih slava i otvara sezonu koja nam predstoji.

Ukoliko pripremate slavu, onda znate da se svi najviše raduju onom što sledi posle bogate trpeze - slatkišima!

U nastavku pročitajte najlakši recept za pravljenje tradicionalnih bajadera koje svi obožavaju:

Sastojci:

400 gr šećera

12 kašika vode

150 gr mlevenih oraha

150 gr mlevenog keksa

125 gr margarina

3 kašike kakaa

Bajadere Foto: Flickr/MilStan

Za glazuru:

120 gr čokolade

3 kašike ulja

1 kašika margarina

Šećer stavite u dublju šerpu s debelim dnom i prelijte ga vodom. Ostavite da ključa oko pet minuta dok se šećer ne rastopi, pa umešajte mlevene orahe i keks. Mešajte dok se ne sjedini, a zatim sklonite sa šporeta.

Dok je još vruće, dodajte margarin isečen na listiće i sve dobro promešajte. Podelite na dva dela, pa u jedan dodajte kakao. Pleh obložite masnim papirom i preko izlijte tamnu smesu. Potom izlijte svetlu i poravnajte.

Prelijte glazurom i stavite u frižider. Izlomite čokoladu u šerpicu, dodajte ulje i uz mešanje je otopite na pari. Dodajte margarin, dobro izmešajte i prelijte bajaderu.

Prijatno i srećna slava!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Ja

    31. oktobar 2019. | 00:16

    Puter ! Margarin je otrov. Bolje pozovite samo drage goste,a ne jurite broj , tako cete moci i manje kolaca da spremite.Toliko prijatelja nemaju ljudi koliko ih pozovu na slavu.

    Podelite komentar