• 7
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

12 prednosti čudotvorne ishrane u Hilandaru: Evo zašto monasi ovde žive i do 100 godina

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mediteranski način ishrane definitivno obezbeđuje dug život

  • 7
Manastir Hilandar, losos, pomorandza Foto: Shutterstock

Naučno je potvrđeno da način života monaha na planini Atos, odnosno u manastiru Hilandar spečava ozbiljne bolesti koje pogađaju opštu populaciju.

Zahvaljujući uravnoteženoj ishrani, u kombinaciji sa duhovnim vežbama, lekarima su imali uvid u njihove živote, ali i opipljive rezultate takvog načina života, koji se smatra višestruko blagotvornim.

Spiros Papajoanu, zamenik direktora Kardiološke klinike Atinske mornaričke bolnice, čest je posetilac Hilandara u kojem je napravio naučna zapažanja o monaškom životu.

On potvrđuje opšte miljenje da je njihovo izuzetno zdravlje rezultat asketskog načina života i ishrane.

Manastir Hilandar Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Kako se hrane monasi u Hilandaru?

Kuvanje i izrada vina sastavni su deo svakodnevnog života u Hilandaru čija se istorija proteže u daleku prošlost.

Odajući počast vinskoj i gastronomskoj kulturi Atosa, manastir Hilandar oformio je grupu kuvara "Sveti Efrosinos" koja ima za cilj da istraži mediteranski mozaik atonske kuhinje koji je prvenstveno zasnovan na devičanskom maslinovom ulju, ribi, plodovima mora i mahunarkama, koristeći stare, nepromenjene recepte i tehnike, ali istovremeno naglašavajući jednostavnost identiteta Atosa.

Svakodnevni pratilac hilandarske kuhinje je svakako samostansko vino, proizvod večne tradicije i vrhunskog kvaliteta koje i na globalnom nivou postaje sve traženije.

Maslinovo ulje je glavni izvor masti u ovakvom načinu ishrane, a sveže sezonsko voće i povrće sastojak (gotovo) svakog obroka. Mediteranska dijeta koristi i dosta začinskog bilja, kao što su bosiljak origano, ruzmarin, menta, pršun, a jelu se daje poseban šmek korišćenjem belog luka ili limuna. Večera obično uključuje i čašu crnog vina.

Krem supa od povrca, Hilandar Foto: Shutterstock

Iako mnogi spore da mediteranska dijeta sadrži veliki procenat masti (35-40 procenata), ovde se radi o zdravim mastima (mononezasićenim mastima) kojih ima u maslinama, koštunjavim plodovima i avokadu i omega-3 masnim kiselinama koje se nalaze u ribi i lanu. Istraživanja su pokazala da su ove masti i te kako korisne - oni koji drže mediteransku dijetu sa visokim sadržjem mononezasićenih masti ostaju vitki uprkos njenom velikom procentu.

Ovo su samo neke od prednosti hilandarske ishrane:

- Smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi

- Pomaže boljoj regulaciji šećera u krvi i krvnom pritisku

- Štiti od osteoporoze i raznih vrsta raka

- Sprečava starenje

- Obezbeđuje bolju funkciju creva

- Obezbeđuje dug život. Većina monaha umre u razdoblju od 85. do 95. godine. Jako je mala smrtnost kod onih mlađih od 85.

- Dobro opšte fizičko stanje

- Dovodi u ravnotežu psihosomatsko stanje

- Smanjuje rizik od raka želuca i pluća

- Nije zabeležen nijedan slučaj raka debelog creva

- Rak prostate je izuzetno redak

- Nizak nivo obolelih od kardiovaskularnih bolesti

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • DARKO 100%

    7. novembar 2019. | 13:20

    Zive oni zbog cistog vazduha i smirnog zivota,taj mir koji bi danas mnogi dali milione da ga imaju,da docekas jutro bez sata ,a ne u urbanim velikim gradovima ,napetost,stalno zurba,nervoza itd i kako neces se razboleti, tek onda vidis kad odes na neko takvo mesto koliko si zatrovan sa mnogim stvarima ,tako svako ima svoj izbor nekad sami biramo a nekad nemamo izlaza pa prihvatimo cinjenicno stanje

    Podelite komentar

  • Čiča

    7. novembar 2019. | 15:24

    Nemaju stresove Računi, struja, voda, tel, grejanje, kazne, dete sa jedinicama, bez patika, žena sa švalerom... Tada se živi 100 g

    Podelite komentar

  • Зимоњић Јанко

    7. novembar 2019. | 17:30

    Није питање шта једу монаси....него, ко је од нас спреман да прихвати такав живот. Моји преци су такође живили између 90 и 100 год. Јели су оно што су им природа и могућности сиромашне Херцеговине дали, а то није пуно!

    Podelite komentar