• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Stefanos Cicipas otkrio sve o svom privatnom životu, ali i bez kog jela apsolutno ne može da živi

Vreme čitanja: oko 4 min.

Cicipas je uživo pričao sa fanovima čitavih 90 minuta i odgovarao na moguća pitanja

  • 1
Cicipas posle meča sa Federerom, Foto: Printscreen Youtube

Grčka teniserska zvezda Stefanos Cicipas koji grabi ka vrhu mestu ATP liste, na najuspešniji mogući način je završio sezonu. Ovoga puta odlučio je da se malo opusti i ispriča svojim fanovima nešto više o sebi.

Naime, on je odvojio 90 minuta da uživo na svom YouTube kanalu odgovara na pitanja javnosti, a sve donacije od uplata za razgovor sa njim idu za bolesnu decu u saradnji sa organizacijom "Zajedno za dete".

Tako je Cicipas otkrio da psihologija igra jako važnu ulogu u njegovoj karijeri i činjenica da uopšte ne voli da se svađa. Ističe da je ekstrovertan i dinamičan, ali i da voli da se osami kako bi mogao da razmisli o svemu.

Rođen je od oca Grka i majke Ruskinje, a oba roditelja su mu profesionalni teniseri što je istakao kao veliku prednost u sportu kojim se bavi.

- Postoji mnogo sportista kojima su majka ili otac treneri. Meni je to dalo sigurnost. Osećam se sigurno i imam dovoljno samopouzdanja jer iz njihovih priča znam da nikada neće biti idealno i da ću grešiti. Ne mogu imati boljeg čoveka od sopstvenog oca pored sebe za trenera. - istakao je.

Cicipas psovao pa se izvinjavao Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Otkrio je i da su mu omiljene serije "The Stranger Things" i "La Casa de Papel", a omiljena pesma mu je "Πάρε με αγκαλιά" čuvenog grčkog pevača Konstantinosa Argirosa.

Među velikim brojem pitanja koje su mu ljudi postavljali izdvojilo se ono o omiljenoj kuhinji, pa je pričao i o svojim navikama u ishrani.

Otkrio je da najviše na svetu voli da jede suvlaki, odnosno giros u svom rodnom gradu Atini. Štaviše, Cicipas je nekoliko puta uslikan kako jede giros u nekim od najboljih suvladžinica u gradu.

Dok se Solunjani vode logikom da je u pitanju ražnjić, Atinjani ga smatraju mesom na štapiću, pa otuda i različita značenja u ova dva najveća grčka grada.

Kako se pravi grčki giros?

giros foto: pixabay.com

Ukoliko želite da napravite autentičan grčki giros, portal "Grčkainfo" podelio je pravi recept za vas. S druge strane, ako je ovo prevelika procedura za vas, postoji nekoliko suvladžinica u Beogradu gde možete kupiti originalni grčki giros.

Sastojci

Za giros:

1 kg svinjskih šnicli od buta (tanje sečeno, ali ne pretanko)

3 ravne kašičice senfa

1 ravna kašičica sušenog origana

1 ravna kašičica bibera (ili pola kašičice ako ne volite pikantno)

1 ravna kašičica soli

2-3 kašike maslinovog ulja

+ par kašika ulja za prženje

Tortilje:

Ako želite da skratite vreme pripreme, zamrznute tortilje možete kupiti u svakom supermarketu. U suprotnom potražite recept za tortilje, ima ih na internetu.

Tzatziki salata:

2 veća krastavca ili oko 600 g

2 pavlake ili 400 ml

gotov začin za tzatziki ili:

veza sitno seckane sveže mirođije

3 čena belog luka (sitno secknog)

so po ukusu

prstohvat bibera

Gotovu tzatziki salatu takođe možete pronaći u većim supermarketima.

Dodaci:

Pomfrit: 1,5 kg krompira

1 veći crveni luk ili 6 strukova mladog luka

2 srednja paradajza

pitice giros suvlaki foto: printscreen/youtube/Akis Petretzikis

Priprema

1. Giros

Meso oprati, osušiti papirnim ubrusom, odstraniti masnoću pa svaku šniclu iseći na trakice oko 1 cm široke, a zatim trakice iseći tako da dobijete komadiće oko 3 cm duge. U jednu posudu stavite iseckano meso, dodajte začine i maslinovo ulje i dobro izmešajte da se sve lepo sjedini. Meso ostavite da odstoji poklopljeno u frižideru najmanje dva sata, a najbolje je celu noć. Meso pržite oko pola sata pre služenja da bi ostalo toplo. U šerpu sipajte ulje, kada se zagreje dodajte meso i pržite ga na srednjoj temperaturi. Meso će pustiti vodu pa će se najpre prvo dinstati u sopstvenom soku i začinima, a kada ispari tečnost potrebno je još nekih 5-10 min. pržiti ga uz stalno mešanje. Meso ne sme da bude reš, jer će biti tvrdo.

2. Tzatziki

Krastavce operite, obrišite ubrusom i oljuštite. Izrendajte krastavac na najsitnije (kao za parmezan). Pošto su krastavci puni vode, prebacite ih u cediljku i pritiskajte kašikom dok se skroz ne ocede. Zatim ih u nekoj činiji pomešajte sa pavlakom i začinima. Poklopite činiju i ostavite je u frižideru do sat vremena pre služenja.

3. Pomfrit

Ukoliko ste za zdraviju varijantu pomfrita onda krompir pripremite na sledeći način. Krompir oljuštite i iseckajte kao za pomfrit, dobro ga osušite mekanim ubrusom, posolite i dodajte par kašika ulja, sve lepo izmešajte pa ispecite u rerni pazeći da ne porumeni i ne bude reš.

4. Ostali dodaci

Crni luk isećite na rebarca a paradajz iseckajte na šnite.

Služenje

Svaku tortilju bogato namažite punom kašikom tzatziki salate, pospite mesom, crnim lukom, paradajzom i na kraju pomfritom, Umotajte tortilju i poslužite uz zelenu salatu i pivo.

Napomena

Pošto je potrebno dosta vremena za pripremu ovog jela, najbolje je da dan ranije uradite sve što je moguće kako bi vam sutradan bilo lakše. Znači, dan ranije možete iseckati i začiniti meso i ostaviti ga poklopljenog u frižideru do pripreme, odnosno najmanje 2 sata mora odstajati u začinima. Krompir delimično pripremite dan ranije tako što ćete ga oguliti, oprati i ostaviti u hladnoj vodi u nekoj posudi u frižideru do pripreme.

Tzatziki salatu takođe napravite dan ranije. Kada pripremite tortilje ostavite ih na nekom toplom mestu uvijene u platnenu krpu kako bi do služenja ostale tople. Isto važi i za krompir. Ja nisam koristila paradajz ovog puta, jer mu nije sezona i mislim da bi samo pokvario ukus girosa.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari