• 15

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pola Srbije sprema slavu: Sveti Nikola dočekuje se uz ribu i tučeni pasulj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako vi ne slavite slavu, onda smo sigurni da idete kod nekoga na slavu

  • 15
Sveti Nikola

Foto: efektiva.rs

Dan kad se slavi Sveti Nikola je dan kad se pojede najviše ribe u celoj Srbiji. Pošto ova, jedna od najmasovnijih krsnih slava, pada u vreme Božićnog posta domaćini se uglavnom drže tradicije pa na trpezi nema ni jagnjića, ni prasića već su tu specijaliteti druge vrste.

- Najviše se kupuje šaran koji košta 429 dinara po kilogramu, zatim pastrmka po ceni od 468 i oslić za 435 dinara, a zadnjih godina kupci su sve više zainteresovani za morsku ribu poput lososa, brancina i orade koja je malo skuplja i može se kupiti za oko 1200 dinara po kilogramu - rekla je Slavica Jakovljević, prodavačica u ribarnici.

Nakon što se pazari riba, na red dolaze i ostale slavske đakonije, a vredne domaćice opasale su kecelje i vrše završene pripreme kako bi sa što pogatijom trpezom dečekale goste.

“Posne pite su neizostavne kao predjelo, a onda su tu i posne sarme. I narvno tučeni pasulj kao naš tradicionlani specijalitet”, rekla je novinarka Vukica Lazović koja dva dana pre Nikoljadana ostavi mikrofon u redkaciji, kako bi kao prava domaćica spremila slavu na vreme.

Prodavci kažu da oni koji slave ništa ne prepuštaju slučaju i da su već nekoliko dana pre slave kupili sve što im je potrebno.

- Retko ko “goji prase uoči Božića” što se kaže. Znaju da je potražnja velika i zato dođu i deset dana ranije. Pojednici kupuju od 20, pa čak i do 80 kilograma ribe da bi proslavili Svetog Nikolu. Međutim, velika potražnja ne utiče na cenu koja je ista tokom cele godine - kaže Slavica.

Nema sumnje da će se naraedna tri dana dobro jesti širom zemlje, ali iako je trpeza posna vodite računa da ne preterate.

(Telegraf.rs/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • DARKO 100%

    18. decembar 2019. | 17:07

    Srecna slava sv Nikola svima koji slave i onima koji idu na slavu da proslave u sreci i miru

    Podelite komentar

  • Monika

    18. decembar 2019. | 17:27

    Slava je sveca, kolac, vino i zito. Sve ostalo gozba...

    Podelite komentar

  • Ivan

    18. decembar 2019. | 17:14

    To treba da se proglasi neradnim danom pola Srbije slavi pola ide na slavu..

    Podelite komentar