≫ 

Tajne posne ishrane monaha i recept za posne čvarke otkriva Srbin, koji je boravio na Svetoj Gori

 ≫ 

Tri predivna recepta kojim možete da ulepšate svoju trpezu za Badnji dan

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Ona.rs.
Odgovor na komentar korisnika Logika
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Savo

    23. april 2021 | 23:13

    7. Монаси су се такође одрекли многих других телесних задовољстава као што су цигарете, алкохол (пију вино умерено), разни други стимуланси, немају готово никакав стрес, а од свега је најважније то што су се одрекли и вођења љубави, дакле потомства. За све људе који желе да имају децу, за оне који су у развоју и за оне који су изузетно физички активни управо је то један од главних разлога за уносом довољне количине животињских масти и протеина. 8. Монаси дакле већину хране производе, сакупљају и припремају сами и јако пазе да не једу рафинисану храну, а такође сакупљају и лековито биље, печурке и припремају од њих чајеве, тинктуре, креме... 9. Слажем се да је повремен пост одличан и да људи не посте довољно. Пост је врста гладовања, а гладовање по многим истраживањима не само што продужује живот, већ и лечи и обнавља организам. 10. Рецепт за посне чварке ми се не допада због кикирикија који је чест алерген због низа разлога и туне коју избегавам јер често садржи превише живе, али верујем да се могу искористити и неке друге намирнице.

  • Savo

    23. april 2021 | 23:13

    5. Што се тиче протеина, не уносе довољно свих аминокиселина. Таурин, карнитин, карнозин, ансерин се налазе искључиво у црвеном месу, те иако протеини нису најбољи извор енергије, ове аминокиселине помажу телу да боље сагорева масти и угљене хидрате за енергију. Таурин је полуесенцијална аминокиселина и даје нам енергичност и ону природну агресивност и динамичност коју сви мање или више поседујемо. Баш из тог разлога уз Б6, Б12, витамин Ц, кофеин и шећер и јесте готово увек састојак енергетских напитака. 6. Многи људи имају разне здравствене проблеме физичке и/или психичке природе, па се надају да ће их молитва и вера излечити, што у некој мери вероватно и јесте могуће и може да помогне, али је још важније уносити нутритивно богату и здраву храну, бити физички активан, довољно се излагати Сунцу, бити на свежем ваздуху, пити незагађену воду, а монаси већину тога имају јер су манастири готово увек у крајевима који су скривени од свих великих загађивача као што су фабрике, путеви, насеља...

  • Savo

    23. april 2021 | 23:11

    Многи људи узимају монахе и њихов начин исхране и живота као идеалне за дуг живот и добро здравље. Одмах морам да напоменем да то није сасвим тачно и добро за већину људи, а ево и због чега: 1. Неки људи тврде да монаси једу претежно биљну храну, што углавном и јесте тачно, али исто тако једу и мању или већу количину животињске хране. у току поста мед, рибу, морске плодове, пужеве, шкољке дозвољеним данима, а мрсним данима и месо, млечне производе и јаја. У Хиландару можда месо не једу уопште (патријарху Павлу је омиљено месо била јагњетина), мада у суштини и риба је месо. 2. Дакле ако не једу довољно пужева и шкољки готово је немогуће да уносе довољно цинка. За оптимално здравље битно је да однос цинка и бакра буде 20:1, а минимум 15:1 у корист цинка. Цинк се у том односу може добити само ако се једу црвено месо, шкољке и пужеви, док бакра има у готово свој биљној храни, као и у јетри где се и складишти. Тако да ако не уносите довољно цинка, не претерујте ни са бакром. 3. Проблематично је и гвожђе пошто не уносе довољно хем гвожђа, мада уносе доста нехем гвожђа и намирнице богате витамином Ц, лук и неке зачине који појачавају искористивост истог. 4. Монаси немају превише физичких активности високог интензитета, па им је потреба за мастима које дају дуготрајну енергију и издржљивост мања, а такође им треба и мање протеина. Активности које упражњавају су лепо испланиране, готово увек ниског интензитета и имају молитву, оброке и рад увек у исто време.