• 0

Šta sa ostacima hrane od praznika? 4 recepta za fantastične sendviče kakve još niste probali

Odmaknite se od kante za otpatke s hranom - prokelj, ćuretina, grilovano povrće, kobasice i salata mogu se iskoristiti za vrhunske sendviče

  • 0

Evo neobinih recepta za sendviče iz jedne čuvene londonske pekare, koje je za Guardian pripremila Rebeka Ostin, suonivač "The Dusty Knuckle Bakery".

Sendvič s prokeljom

Priprema se za 25 minuta

Sastojci:

  • 1 velika šaka oraha
  • 1 kašika putera ili maslinovog ulja
  • So i crni biber
  • 1 kašika meda
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 5-10 glavica iseckanog prokelja
  • Ostaci sira, isečeni na komade (stilton, bri ili čedar su najbolji)
  • Sok od ½ limuna
  • rendani parmezan, po ukusu
  • Dve kriške hleba dobrog kvaliteta

U tiganj na tihu vatru stavite orahe, puter ili ulje i prstohvat soli. Kada se puter otopi, protresite posudu da se orasi umaste. Držite na laganoj vatri dok orasi ne počnu da se prže: to možete da uradite i u rerni zagrejanoj na 150C za oko 12 minuta. Dodajte med i promešajte, pa pržite još dva minuae, dok ne postanu zlatno-braon.

Na srednje jakoj vatri zagrejte ekstra-devičansko maslinovo ulje, dodajte povrće i začinite, pa pržite oko dva minuta. Uklonite sa vatre, dodajte sir, prelijte sokom od limuna i pospite rendanim parmezanom.

Stavite pripremljeno povrće između dva komada hleba, dodajte orahe i poslužite.

Ćuretina (ili neko drugo meso) sa sosom od dunja

sendviči

foto: Pixabay.com

Priprema se za 20 minuta

Sastojci:

  • 1 kašika putera ili maslinovog ulja
  • So i biber
  • Tanko narezana ćuretina (ili drugo meso koje vam je ostalo)
  • Dve kriške hleba dobrog kvaliteta
  • Malo potočarke, oprane i osušene

Za  sos od dunja (aioli)

  • 2 kašike džema ili želea od dunja
  • 1 čen belog luka, oguljen i zgnječen
  • prstohvatom soli
  • Sok od ½ limuna
  • 100ml maslinovog ulja

Za dresing

  • 2 kašike belog vinskog sirćeta
    5 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja

Prvo naravite aioli sos. Stavite džem od dunje, beli luk i limunov sok u procesor za hranu (ili koristite štapni mikser) i promešajte. Polako dosipajte 100ml maslinovog ulja da bi se sjedinilo: izgledaće kao obojeni majonez. Probajte, dodajte začine ako želite i ostavite sos da odstoji malo.

U tiganju na srednjoj vatri propržite iseckano i začinjeno meso, dok ne porumeni. Izvadite meso, a zatim u preostaloj masnoći pržite hleb oko 30 sekundi sa svake strane.

Operite potočarku, procedite i ostavite da se osuši na krpi. Napravite preliv: snažno izmućkajte sirće i ekstra devičansko maslinovo ulje, a zatim dodajte šećer po ukusu, ako je potrebno. Začinite potočarku po ukusu.

Da biste napravili sendvič, stavite meso na krišku hleba, prelijte ga aioli sosom i završite sa salatom od potočarke. Dodajte i komadiće hrskave kožice mesa, oko kojih ste se otimali tokom božićne večere.

Ako imate kestenje, skuvajte neki, ogulite ih i naseckajte na krupnije komade, a zatim pržite na malo putera dok ne postanu hrskavi. Oni dodaju ljupku notu ovom sendviču.

Grilovano povrće, lešnik i sos od ljutih paprika

sendviči

foto: Pixabay.com

Za ovaj recept možete koristi originalni „harissa“ sos, koji se proizvodi u zemljama Magreba, a prodaje i kod nas, možete upotrebiti i bilo koji drugi kupovni sos od ljutih paprika, a možete da ga napravite i sami

Priprema  se 25 minuta

Sastojci:

  • 1 kašika meda (ili smeđeg šećera)
  • Ekstra devičansko maslinovo ulje
  • 1 kašika smrljenih semenki komorača
  • 5 šargarepa, kuvanih ili sirovih, prepolovjenih po dužini
  • 5 cvekli, kuvanih ili sirovih, isečenih na četvrtine
  • So i biber
  • 1 šaka oljuštenih i smrvljenih lešnika
  • 1 prstohvat čilija
  • 3 prstohvata vanil-šećera
  • 2 kriške hleba dobrog kvaliteta

Za sos od ljutih paprika

  • 3 prstohvata semena kumine
  • 3 prstohvata kima
  • 10 crvenih čili papričica
  • 1 pečena paprika, može i iz tegle
  • 1 čen belog luka, oguljen i zgnječen
  • 1 prstohvat slatke paprike
  • 1 kašika vinskog sirćeta

Zagrejati rernu na 190C. U šolji pomešajte med, tri kašike ulja i semenke komorača. Dodajte šargarepu i cveklu, malo soli i bibera, pa ponovo izmešajte. Ubacite u veću posudu za pečenje i stavite u rernu na 10 minuta ako je povrće kuvano, odnosno 40 minuta ako je sirovo.

U posebnoj posudi pomešajte lešnike sa kašičicom ulja, čilijem i vanil-šećerom i začinite solju. Poređajte ih u tepsiju u jednom sloju i pecite 10 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Ostavite da se ohladi.

Da biste napravili sos, stavite kim i kumin u tiganj i grejte tri minuta, dok semenke ne puknu i ne poprime zlatnu boju. Izvadite iz tiganja i zdrobite, koristeći nož ili mlin za začine. Stavite čili, crvenu papriku, beli luk, papriku i mlevene začine u blender i blendajte dok smesa ne postane glatka. Umešajte sirće i kašičicu maslinovog ulja.

Izvadite povrće iz rerne i kad se dovoljno ohladi, pomešajte ga sa malo sosa i lešnicima, i ubacite između dva komada hleba. Ako želite, možete dodati malo začinjene potočarke ili neke druge zelene salate.

Kobasica i povrće

sendviči

foto: Pixabay.com

Priprema se za 30 minuta

Sastojci:

  • 4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 100g kuvane kobasice preostale od večere ili sirove kobasice, isečene na krupne komade
  • 6 semenki komorača, smrvljenih
  • 1 čaša belog vina
  • sok od 1 limuna
  • 1 kašika krem sira ili plavog sira
  • So i biber
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  •  ¼ crvene čili parpike, posoljene i sitno iseckane, ili prstohvat čilija
  • malo iseckanog povrća preostalog od večere (blitve, kupusa, prokelja, brokolija na primer)
  • 1 šaka rendanog parmezana (nije obavezno)
  • 2 kriške hleba dobrog kvaliteta

Ispžite komade kobasica na tihoj vatri. Pojačajte toplotu, dodajte semenke komorača i vino. Dodajte isceđeni limunov sok, krem sir ili plavi sir. Začinite biberom i ostavite na vrlo tihoj vatri ili isključite. Preostalo ulje zagrejte u tavi i dodajte beli luk i čili. Kada počne da ključa, dodajte povrće i kuvajte na srednje jakoj vatri pet do osam minuta, dok ne omekša. Začinite i dodajte šaku naribanog parmezana, ako želite. Ispecite na tiganju obe kriške hleba s jedne strane.

Na tostiranu strana hleb stavite kobasice, a nakon toga usitnjeno povrće. Poklopite drugom kriškom hleba, s tostiranom stranom nadole.

V.N.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima