• 0

Šta sa ostacima hrane od praznika? 4 recepta za fantastične sendviče kakve još niste probali

Odmaknite se od kante za otpatke s hranom - prokelj, ćuretina, grilovano povrće, kobasice i salata mogu se iskoristiti za vrhunske sendviče

  • 0

Evo neobinih recepta za sendviče iz jedne čuvene londonske pekare, koje je za Guardian pripremila Rebeka Ostin, suonivač "The Dusty Knuckle Bakery".

Sendvič s prokeljom

Priprema se za 25 minuta

Sastojci:

  • 1 velika šaka oraha
  • 1 kašika putera ili maslinovog ulja
  • So i crni biber
  • 1 kašika meda
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 5-10 glavica iseckanog prokelja
  • Ostaci sira, isečeni na komade (stilton, bri ili čedar su najbolji)
  • Sok od ½ limuna
  • rendani parmezan, po ukusu
  • Dve kriške hleba dobrog kvaliteta

U tiganj na tihu vatru stavite orahe, puter ili ulje i prstohvat soli. Kada se puter otopi, protresite posudu da se orasi umaste. Držite na laganoj vatri dok orasi ne počnu da se prže: to možete da uradite i u rerni zagrejanoj na 150C za oko 12 minuta. Dodajte med i promešajte, pa pržite još dva minuae, dok ne postanu zlatno-braon.

Na srednje jakoj vatri zagrejte ekstra-devičansko maslinovo ulje, dodajte povrće i začinite, pa pržite oko dva minuta. Uklonite sa vatre, dodajte sir, prelijte sokom od limuna i pospite rendanim parmezanom.

Stavite pripremljeno povrće između dva komada hleba, dodajte orahe i poslužite.

Ćuretina (ili neko drugo meso) sa sosom od dunja

sendviči

foto: Pixabay.com

Priprema se za 20 minuta

Sastojci:

  • 1 kašika putera ili maslinovog ulja
  • So i biber
  • Tanko narezana ćuretina (ili drugo meso koje vam je ostalo)
  • Dve kriške hleba dobrog kvaliteta
  • Malo potočarke, oprane i osušene

Za  sos od dunja (aioli)

  • 2 kašike džema ili želea od dunja
  • 1 čen belog luka, oguljen i zgnječen
  • prstohvatom soli
  • Sok od ½ limuna
  • 100ml maslinovog ulja

Za dresing

  • 2 kašike belog vinskog sirćeta
    5 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja

Prvo naravite aioli sos. Stavite džem od dunje, beli luk i limunov sok u procesor za hranu (ili koristite štapni mikser) i promešajte. Polako dosipajte 100ml maslinovog ulja da bi se sjedinilo: izgledaće kao obojeni majonez. Probajte, dodajte začine ako želite i ostavite sos da odstoji malo.

U tiganju na srednjoj vatri propržite iseckano i začinjeno meso, dok ne porumeni. Izvadite meso, a zatim u preostaloj masnoći pržite hleb oko 30 sekundi sa svake strane.

Operite potočarku, procedite i ostavite da se osuši na krpi. Napravite preliv: snažno izmućkajte sirće i ekstra devičansko maslinovo ulje, a zatim dodajte šećer po ukusu, ako je potrebno. Začinite potočarku po ukusu.

Da biste napravili sendvič, stavite meso na krišku hleba, prelijte ga aioli sosom i završite sa salatom od potočarke. Dodajte i komadiće hrskave kožice mesa, oko kojih ste se otimali tokom božićne večere.

Ako imate kestenje, skuvajte neki, ogulite ih i naseckajte na krupnije komade, a zatim pržite na malo putera dok ne postanu hrskavi. Oni dodaju ljupku notu ovom sendviču.

Grilovano povrće, lešnik i sos od ljutih paprika

sendviči

foto: Pixabay.com

Za ovaj recept možete koristi originalni „harissa“ sos, koji se proizvodi u zemljama Magreba, a prodaje i kod nas, možete upotrebiti i bilo koji drugi kupovni sos od ljutih paprika, a možete da ga napravite i sami

Priprema  se 25 minuta

Sastojci:

  • 1 kašika meda (ili smeđeg šećera)
  • Ekstra devičansko maslinovo ulje
  • 1 kašika smrljenih semenki komorača
  • 5 šargarepa, kuvanih ili sirovih, prepolovjenih po dužini
  • 5 cvekli, kuvanih ili sirovih, isečenih na četvrtine
  • So i biber
  • 1 šaka oljuštenih i smrvljenih lešnika
  • 1 prstohvat čilija
  • 3 prstohvata vanil-šećera
  • 2 kriške hleba dobrog kvaliteta

Za sos od ljutih paprika

  • 3 prstohvata semena kumine
  • 3 prstohvata kima
  • 10 crvenih čili papričica
  • 1 pečena paprika, može i iz tegle
  • 1 čen belog luka, oguljen i zgnječen
  • 1 prstohvat slatke paprike
  • 1 kašika vinskog sirćeta

Zagrejati rernu na 190C. U šolji pomešajte med, tri kašike ulja i semenke komorača. Dodajte šargarepu i cveklu, malo soli i bibera, pa ponovo izmešajte. Ubacite u veću posudu za pečenje i stavite u rernu na 10 minuta ako je povrće kuvano, odnosno 40 minuta ako je sirovo.

U posebnoj posudi pomešajte lešnike sa kašičicom ulja, čilijem i vanil-šećerom i začinite solju. Poređajte ih u tepsiju u jednom sloju i pecite 10 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Ostavite da se ohladi.

Da biste napravili sos, stavite kim i kumin u tiganj i grejte tri minuta, dok semenke ne puknu i ne poprime zlatnu boju. Izvadite iz tiganja i zdrobite, koristeći nož ili mlin za začine. Stavite čili, crvenu papriku, beli luk, papriku i mlevene začine u blender i blendajte dok smesa ne postane glatka. Umešajte sirće i kašičicu maslinovog ulja.

Izvadite povrće iz rerne i kad se dovoljno ohladi, pomešajte ga sa malo sosa i lešnicima, i ubacite između dva komada hleba. Ako želite, možete dodati malo začinjene potočarke ili neke druge zelene salate.

Kobasica i povrće

sendviči

foto: Pixabay.com

Priprema se za 30 minuta

Sastojci:

  • 4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 100g kuvane kobasice preostale od večere ili sirove kobasice, isečene na krupne komade
  • 6 semenki komorača, smrvljenih
  • 1 čaša belog vina
  • sok od 1 limuna
  • 1 kašika krem sira ili plavog sira
  • So i biber
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  •  ¼ crvene čili parpike, posoljene i sitno iseckane, ili prstohvat čilija
  • malo iseckanog povrća preostalog od večere (blitve, kupusa, prokelja, brokolija na primer)
  • 1 šaka rendanog parmezana (nije obavezno)
  • 2 kriške hleba dobrog kvaliteta

Ispžite komade kobasica na tihoj vatri. Pojačajte toplotu, dodajte semenke komorača i vino. Dodajte isceđeni limunov sok, krem sir ili plavi sir. Začinite biberom i ostavite na vrlo tihoj vatri ili isključite. Preostalo ulje zagrejte u tavi i dodajte beli luk i čili. Kada počne da ključa, dodajte povrće i kuvajte na srednje jakoj vatri pet do osam minuta, dok ne omekša. Začinite i dodajte šaku naribanog parmezana, ako želite. Ispecite na tiganju obe kriške hleba s jedne strane.

Na tostiranu strana hleb stavite kobasice, a nakon toga usitnjeno povrće. Poklopite drugom kriškom hleba, s tostiranom stranom nadole.

V.N.

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima