• 0

Čačanska domaćica otkriva najvažniji sastojak u pravljenju česnice: Ovako pripremljena je najlepša

Najvažnije je da se umesi u dobrom raspoloženju

  • 0

Božićna trpeza ne može da se zamisli bez česnice, koju u ranu prazničnu zoru umese vredne domaćice. Ni Danica Radojević iz sela Gornja Gorevnica nije izuzetak, pa je ustala pre nego sto je svanulo i zavrnula rukave.

- Budimo se pre prvih petlova, kako bi se započeli razni poslovi i bila uspešna cela godina. Prvi moj zadatak godinama unazad je da se spremi česnica za porodicu - priča Danica za RINU.

Božić

Pravi se od jednostavnih sastojaka / foto: RINA

Božićna česnica mesi se od jednostavnih sastojaka - brašna, vode, soli i malo ulja, a u novije vreme dodaje se i malo kvasca. A ovaj praznični hleb nosi i jaku simboličku poruku.

- Dok se mesi, u testo se stavlja drvo badnjaka da porodica bude zdrava, zatim para da bi kuća bila bogata, kukuruz i pšenica sa bi ambari bili puni, a godina rodna - rekla je ova čačanska domaćica.

Božić

Danica Radojević poranila pre petlova da je napravi / foto: RINA

Za pripremu česnice najvažnije je da se umesi u dobrom raspoloženja, a u porodici Radojević ta tradicija se poštuje već decenijama.

- U vreme moje bake česnica se mesila vodom sa izvora, koju je na Božićno jutro u kuću donosio domaćin - priseća se Danica.

Božić

Ko je dobio novčić? / foto: RINA

Česnica ima veliki značaj za celu porodicu i svi članovi dobiće svoje parče za Božićnom trpezom.

- Pravi se uvek u okruglom obliku. Simbolizuje okupljanje porodice i svih članova na jednom mestu. Česnica se lomi rukama, svaki član dobije bar jedan deo kako bi imao napredak u predstojećoj godini - kaže protojerej Marko Mirković.

Na bogatoj Božićnoj trpezi, kojom se prekida post, česnica zauzima najznačajnije mesto.

(Telegraf.rs/RINA)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima