• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tajna francuskih kuvara: Ovako se sprema najukusnija tradicionalna pita

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poznati kuvar, specijalizovan za pripremu peciva, otkriva u čemu je tajna najukusnijih francuskih peciva i pita

  • 0
Pita Foto: Pixabay

Iako se smatra jednostavnim jelom, priprema savršene pite, nalik one koje možemo da jedemo u najlepšim francuskim restoranima, može biti veoma izazovan zadatak.

Zato je jedan od najcenjenijih kuvara iz Francuske, Dominik Ansel,  rešio da otkrije u čemu se krije tajna mekanog i aromatičnog testa, lagane teksture i prefinjenog ukusa.

Kako kaže, najvažnija je kora koja se pravi od brašna.

Ona mora da ima vazdušastu i laganu teksturu, ali da ipak zadržava nadev. To je osnova od koje morate da krenete da biste pitu kasnije obogatili sa različitim ukusima i punjenjem, bilo da je reč o slatkoj ili slanoj piti.

pita od jabuka, pita Foto-ilustracija: pixabay

- U Francuskoj se najčešće priprema klasična kora koja se pravi od maslaca (poput karamel pite od jabuka sa dodatkom soli) ili kora od vanile (pita od pekmeza i oraha). Ove vrste testa su najpopularnije i koriste se za pripremu većine francuskih specijaliteta - otkrio je Dominik.

Francuski kuvar je dodao da se najčešće prave greške tokom pravljenja testa.

- Često je kora najteža za savladavanje, ali ono što moram da napomenem je da temperaturu i teksturu testa morate da budno pratite. Ako dok razvijate koru primetite da testo postaje previše mekano, brzo ga vratite u frižider ili čak u zamrzivač, dok se ne ohladi. Ukoliko vam se kuhinja previše zagrejala, a kuhinjski element na kome razvijate testo je vruć, možete da stavite poslužavanik sa kockicama leda na sto kako biste ohladiku površinu - savetuje.

američka pita pita s jabukama foto: pixabay.com

Sa druge strane, kuvar ističe da ako pravite klasičnu koru za pitu koja uključuju samo nekoliko jednostavnih sastojaka najbolje bi bilo da je napravite sami.

- Ukus i tekstura postaće mnogo bolji ako koru razvijate sami, kod kuće, za razliku od kore kupljene u prodavnici (koja često ima konzervanse koji produžavaju rok trajanja) - zaključuje.

Video: Ona ima samo 3 godine i sprema pitu od jabuka za 5 minuta!

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti