• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za sve koji vole da istražuju nove ukuse: Kako da napravite savršene američke palačinke (RECEPT)

Vreme čitanja: oko 3 min.

Slane ili slatke, palačinke su jelo koje gotovo svi vole

  • 0
Palačinke Foto: Pixabay

Iako se palačinke obično služe kao dezert, pravimo ih i kao zamenu za večeru ili kada nam se jede nešto slatko. Međutim, palačinke mogu biti i jako ukusan doručak, a baš ujutru najviše ih konzumiraju Amerikanci.

Ovo je recept za američke palačinke. Da bismo vam pomogli da napravite svoje najbolje američke palačinke, sastavili smo vodič koji će vas sprovesti kroz postupak od početka do kraja.

Ukoliko ih nikada niste spremali - vredi probati, jer uz malo truda i vremena mogućnosti sa domaćim palačinkama postaju beskrajne.

Korak 1: Pravljenje testa

integralne palacinke Foto-ilustracija: PIxabay.com

Da biste napravili osnovno testo za američke palačinke, potrebno je nekoliko sastojaka koje verovatno već imate kod kuće. U posudu sipajte šolju brašna, dve kašike šećera, dve kašike praška za pecivo i pola kašićice soli. Promešajte ih, pa dodajte šolju mleka i jedno veliko jaje.  Mleko sa niskim procentom mlečne masti ili obrano mleko nisu dobri za ovu svrhu.

U nekim receptima ćete naći i pola čaše jogurta. Nije greška ako ga dodate, samo će biti ukusnije. Takođe, ako želite da vam palačinke budu više vazdušaste, prvo umutite odvojeno belance sa šećerom, pa tek onda dodajte žumance i sve ostale sastojke.

Kada savladate pravljenje testa, možete da eksperimentišete sa različitim vrstama brašna i odnosima drugih sastojaka. Možda će malo kakaa biti pravi pogodak za pravljenje čokoladnih palačinki.

Za vegane i one koji ne konzumiraju jaja i mlečne proizvode, umesto mleka možete da stavite biljno mleko sa malo limuna. Možete izgnječiti par banana ili staviti pola šolje ili šolju sosa od jabuke i to pomešati sa šoljom i po suve mešavine za palačinke. Da biste dobili pufnaste i lagane palačinke, umesto jaja možete koristiti tečnost iz konzerve lebleblija. Kada sve to umutite mikserom dobićete strukturu kao da ste stavili jaja.

Možda će vam delovati zastrašujuće da svaki put morate da spremate sve ispočetka. Za to postoji trik. Izmeštajte veću količinu suvih sastojaka za palačinke i čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi.  Na taj način ćete dosta skratiti vreme pripreme, navodi My Recipes.

Korak 2: Dodaci u testu

Američke palačinke Foto-ilustracija: Foter/d.loop

Nakon što ste naučili da pravite osnovno testo, možete u njega da ubacite dodatke koji će mu promeniti ukus. Na primer, možete da usitnite neko sezonsko voće ili da umešate šaku orašastih plodova ili kakao. Ukoliko umešate vaš omiljeni džem u testo možete dobiti ukusne voćne palačinke.

Naravno, one ne moraju da budu slatke. Možete da stavite komadiće pršute ili parčiće tanko isečene slanine.

Korak 3: Izbor preliva

Krem palacinke Foto-ilustracija: Pixabay.com

Kada ste napravili testo i stavili još nešto dodatno ili ste ostavili to ipak za drugi put, vreme da se odlučite koji ćete preliv. Puter i javorov sirup su klasika. Možete da upotrebite med, marmeladu, domaći kompot. Puter od kikirikija i nutela su takođe dobar izbor ili bilo koji namaz koji sadrži orašaste plodove.

Palačinke možete preliti šlagom i posuti sveže voće po njima. Ako želite posebno slatku poslasticu tokom leta možete na njih staviti sladoled i prelitih ih sirupom od karamele. Ovo su samo neki predlozi, a vaša kreativnost ovde može doći do izražaja.

Korač 4: Pečenje palačinki

americke palacinke Foto-ilustracija: Pixabay.com

Uzmite dublji tiganj  i rastopite u njemu kašiku putera. Najbolje je da koristite vatru srednje jačine. Uzmite količinu testa koju želite (najčešče je to otprilike trećina šolje) i sačekajte dok palačinka ne dobije mehuriće, a ivice se preboje u braon boju. Onda je prevrnite na drugu stranu i sačekajte oko 2 minuta. Ako prvi put ovo radite, najbolje je da pečete jednu po jednu palačinku.

Američke palačinke možete da ispečete i u rerni.  Potrebno je da rernu zagrejete na 220 stepeni, a pleh ili pekač da dobro premažete puterom. Sipajte testo podeljeno na onoliko palačinki koliko želite ili koliko vam staje u pleh i pecite do 20 minuta. U rerni palačinke mogu da narastu i možda puknu na određenim mestima, te se nemojte iznenaditi ako se desi da malo splasnu kada ih budete izvadili iz rerne.

(T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti