• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čokoladni maskarpone brauni koji se topi u ustima: Ništa lepše sigurno niste još probali

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neodoljiva poslastica za svaku priliku

  • 0

Svi ljubitelji čokolade i čokoladnih poslastica su sigurno bar jednom u životu probali popularni brauni. Njegova meka, sočna tekstura osvojila je srca sladokusaca širom sveta. On se danas može pronaći u raznim varijacijama, ali je po mišljenju Pinterest korisnica recept sa Bake or Break stranice jedan od najlepših.

Sastojci:                   

Za brauni:

  • 1 šolja neslanog butera (plus buter za premaz pleha)
  •  

  • 90g čokolade (iseckana)
  •  

  • 1 šolja kristal šećera
  •  

  • ½ šolje kakao praha
  •  

  • ½ šolje omekšanog maskarpone sira
  •  

  • 3 veća jajeta (sobna temperatura)
  •  

  • 2 kašičice vanila ekstrakta
  •  

  • ½ šolje brašna
  •  

  • ¼ kašičice soli
  •  

 

Za glazuru:

  • 180g čokolade
  •  

  • 6 kašika slatke pavlake
  •  

  • 3 kašike neslanog butera
  •  

 

brauni

foto: pixabay.com

Priprema:

Zagrejte rernu na 160 C stepeni. Namažite četvrtasti stakleni pleh veličine 20cm (8 inča) i ostavite ga sa strane. U slučaju da ne koristite stakleni pleh, možete običan pleh obložiti pek papirom i tako peći.

Pomešajte buter i čokoladu, pa ih otopite na srednjoj vatri. Prosejte šećer i kakao prah, pa mešavinu dodajte u čokoladu i buter. Zatim u smesu ulupajte maskarpone sir, jaja i vanila ekstrakt sve dok se smesa ne sjedini. Nikako nemojte koristiti mikser, dakle sastojte sjedinite ručnom mutilicom.

Sipajte smesu u pleh i izravnajte je. Pecite 45-50 minuta ili sve dok vam čačkalica iz kolača ne izađe čista. Kako bi pravilno sproveli test sa čačkalicom, uvek je zabodite po sredini kolača, taj deo je najmerodavniji pokazatelj.

Ostavite kolač da se ohladi.

Priprema glazure:

Stavite iseckanu čokoladu u malu činiju i ostavite sa strane.

Uzmite malu šerpu ili kaserolu. Ugrejte buter i slatku pavlaku na srednjoj temperaturi, mešajte sve vreme. Kada je smesa skoro gotova, preko nje sipajte čokoladu. Ostavite da odstoji 30 sekundi, zatim mešajte dok se ne sjedini.

Sipajte glazuru preko ohlađenog kolača i ravnomerno je namažite. Sačekajte da se glazura stvrdne, pre nego što počnete da sečete kolač.

Ako ne možete da čekate, slobodno stavite kolač u frižider kako bi ubrzali ovaj proces.

Isecite i poslužite.

Video: Petominutni zimski kolač

Prijatno!

 

(K.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti