• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izbegnite ove greške i napravićete savršeno hrskav prženi tofu baš svaki put

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne morate da idete u restoran svaki put kada poželite da osetite neodoljivo zadovoljstvo koje pruža zlatni hrskavi tofu, već to možete sebi da priuštite kod kuće. Evo i kako

  • 0

Odlasci na ručak u restoran koji ima dobar hrskavi tofu na meniju mogu da budu praćeni nizom neprijatnosti kao što je prelazak velike udaljenosti u saobraćajnog gužvi, dodatni trošak, pa i doza stresa jer stalno razmišljate u čemu grešite kada ne možete tako da ga pripremite kod kuće.

Tu smo da vam kažemo da savršeno hrskav tofu nije iznad nivoa vaših kulinarskih veština. Ustvari, verovatno pravite jednu ili više uobičajenih grešaka prilikom njegove pripreme. Ukoliko to popravite, moći ćete da uživate u savršeno pripremljenom tofu kada god to poželite.

Pa, da vidimo gde se najčešće greši.

1. Koristite mekani ili svileni tofu

Mekani ili svileni tofu ima puno više vlage i finiju, kremastiju strukturu, što ga čini idealnim za čorbe ili za pravljenje smutija. Međutim, on nije pogodan za prženje ili pečenje. Umesto njega potrebno je da kupite tvrdi ili ekstra tvrd tofu, navodi The Kitchn.

2. Ne izvlačite suvišnu vlagu 

Pre prženja neophodno je da ispresujete tofu kako bi se uklonila suvišna vlaga iz njega. Možda niste znali za ovaj korak, a možda ga jednostavno preskačete u žurbi da što pre spremite obrok. Tofu koji sadrži vlagu nikada ne može da dobije zlatno-braon boju i da bude hrskav.

Kako pravilno da uradite presovanje: Nakon što iscuri višak tečnosti iz pakovanja, postavite tofu na nekoliko slojeva ubrusa i preko njega stavite još par komada. Zatim, uzmite nešto teško (dasku za sečenje, teži tanjir) i pritisnite tofu sa tim 15-20 minuta. Možete ga i dodatno pritisnuti rukama na 30 sekundi.

tofu kajgana Foto-ilustracija: Pixabay.com

3. Ne stavljate premaz

Kada u restoranu dobijete hrskafi tofu, možda će da vam se čini da nema nikakav premaz ali je on, zapravo, često premazan sa nečim što će mu površinu održavati suvom. Ako taj premaz preskočite prilikom pripreme kod kuće, vlaga na površini tofua će sprečiti da dobije prepečenu boju.

Kako da premate tofu:  Iseckajte tofu na željene kockice, stavite u kesu sa patent zatvaračem i dodajte malo kukuruznog brašna, višenamenskog brašna ili finog brašna od pirinča. Zatvorite kesu i protresite kako bi se brašno nahvatalo na površine tofu kockica. Za kilogram tofua trebaće vam samo oko 3 kašike brašna.

4. Pržite u dubokom ulju

Kada pržite tofu u dubokom ulju, može da se desi priličan nered zbog prskanja ulja, a drugo – tofu će da upije puno ulja, što će dovesti do toga da njegova unutrašnjost bude masna i sunđerasta.

Isprobajte neke od ovih metoda: Sipajte jako malo ulja u tiganj i probajte tako da ga ispržite. Takođe, možete da ga pečete u rerni, opet sa vrlo malo ulja. Malo će trajati duže od prženja na šporetu, ali ćete i na ovaj način dobiti lepo prepečen i hrskav tofu.

5. Držite suviše nisku temperaturu pri prženju

Kada želite da dobijete zlatno-braon boju, ne treba da koristite nižu temperaturu zato što će se hrana zalepiti za tiganj i na kraju ćete imati potpuno drugačiji rezultat od onoga što ste želeli. Umesto toga, uključite šporet na veću temperaturu i budite sigurni da se tiganj dovoljno ugrejao, a pre nego što sipate ulje i dodate tofu.

T.T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti