• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle ovih zdravih grickalica vaši gosti će polizati prste i moliće vas da im date recept

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svi će pričati o vašem kulinarskom umeću, a za pripremu vam ne treba ni mnogo vremena ni mnogo sastojaka

  • 0
umak, recepti, hrana Pixabay.com

Uz piće najbolje idu grickalice, a ako su to grickalice sa umakom, onda možete da budete i zvezda večeri zbog poslastice koji ćete prirediti svojim gostima. Iako postoje umaci koje možete da kupite, njima nećete postići utisak kao sa onima koje ćete napraviti sami.

Ovih pet umaka ne samo da su ukusniji od onih koje možete kupiti, nego su i neuporedivo zdraviji.

1) Umak od belog pasulja

Sastojci:

  • 4 lepinje, prepolovljene svaka na dva dela
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica origana
  • pola kašičice soli
  • četvrtina kašičica crnog bibera
  • četvrtina šolje svežeg peršuna, sitno iseckanog
  • 420 grama belog pasulja iz konzerve, osušenog i opranog
  • 2 kašike svežeg limunovog soka
  • 1 čen belog luka

Uputstvo:

Pećnicu zagrejte na 200 stepeni Celzijusa. Od četiri lepinje napravite osam jednakih delova i poređajte ih na papir za pečenje. Premažite ih sa dve kašike ulja, a onda pospite origano, so i biber po njima. Pecite osam minuta, pa prevrnite lepinje i pecite ih još osam minuta, dok ne postanu hrskave.

U međuvremenu u seckalicu za hranu stavite pasulj, peršun, limunov sok, čen belog luka, pola kašičice soli i četvrtinu kašičice bibera. Mešajte dok ne dobijete kremastu masu, pa dodajte kašiku ulja. Probajte smesu, pa ako je potrebno, dodajte još malo soli i bibera.

Prespite umak u malu činiju i služite toplo.

2) Salata sa crnim pasuljem, krastavcem i fetom

Sastojci:

  •  Kilogram i po kuvanog crnog pasulja (skuvanog u maslinovom ulju i soli, dok ne omekša)
  • 1 krastavac srednje veličine, iseckan na kockice
  •  250 grama izmrvljenog feta sira
  • 80 grama peršuna
  • 3 mlada crna luka, sitno iseckana
  • 60 grama maslinovog ulja
  • 3 kašike svežeg soka od limuna
  • so i crni biber

Uputstvo:

Stavite kuvani pasulj, iseckani krastavac, izmrvljenu fetu, peršun, usitnjeni mladi luk, ulje i sok od limuna u veliku činiju. Pospite sve to kašičicom soli i polovinom kašičice bibera. Sve to izmešajte zajedno i služite sa dodatkom peršuna.

3) Umak od plavog patlidžana

Sastojci:

  • 1 beli luk, oljušten
  • maslinovo ulje
  • 2 velika patlidžana
  • 250 grama marinara sosa
  • 250 grama iseckane mocarele
  • 120 grama parmezana
  • 60 grama svežeg bosiljka
  • so
  • crni biber
  • 60 grama prezli
  • 1 baget, isečen

Uputstvo:

Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa i u foliju zamotajte beli luk posut uljem, pa ga stavite na papir za pečenje zajedno sa patlidžanom.

Pecite dok patlidžan ne omekša i ne dobije mehure i dok se luk ne karamelizuje, oko 40 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Otvorite patlidžane i izvadite kašikom njihov sadržaj u seckalicu za hranu ili blender, to jest samo mu odstranite ljusku. Preko toga iscedite karamelizovani beli luk i dodajte tome marinara sos, pola količine pripremljene mocarele, pola količine pripremljenog parmezana i cele listove bosiljka, pa sve to začinite solju i biberom. Mešajte u seckalici ili blenderu dok ne dobijete ujednačenu smesu, a onda sve to prebacite u vatrostalnu posudu i poprskajte ostatkom drugom polovinom mocarele i parmezana i prezlama. Preko toga prelijte ulje.

Pecite u rerni na 200 stepeni sve dok ne dobije zlatnu boju i mehuriće, oko 25 minuta.

Na kraju sve pospite iseckanim bosiljkom i služite uz baget.

Video: Šta su to doritosi?

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti