• 4

3 jednostavna recepta: Kako da sami napravite čokoladne kolače za Dan zaljubljenih

Ovim gestom sigurno ćete oduševiti svoju voljenu osobu

  • 4

Mnogi umeju da se opterete onim što će pokloniti voljenoj osobi za Dan zaljubljenih ili osmišljavanjem načina na koji će da je iznenade, ali ne mora sve biti tako komplikovano. U većini slučajeva pažnja se vrednuje više od materijalnog poklona, a ako svom izabraniku ili izabranici poklonite nešto slatko što ste sami napravili, imaćete dva u jednom.

Ova tri jednostavna recepta za čokoladne kolače pomoći će vam da ostavite nezaboravan utisak na svoju posebnu osobu.

1) Čokoladni tartufi

Sastojci:

  •  230 grama kvalitetne čokolade po izboru, iseckane na sitne komadiće
  •  85 grama milerama
  •  30 grama šarenih mrvica za ukrašavanje (po želji)
  •  30 grama seckanog kikirikija (po želji)
  •  30 grama kakaоa u prahu (po želji)

Uputstvo:

Stavite mileram u mali tiganj i zagrejte ga na srednjoj temperaturi dok ne počne da vri. Čokoladu stavite u činiju otpornu na toplotu i prelijte je zagrejanim mileramom, pa ostavite da odstoji dva do tri minuta, a onda dobro promešajte dok se sva čokolada ne istopi.

Pokrijte činiju celofanom i ostavite smesu da se sat vremena hladi u frižideru.

Kada je ohlađena, izvadite kašiku po kašiku smese i rukama od toga napravite kuglice.

Ukoliko želite, možete da uvaljate kuglice u mrvice za ukrašavanje, seckani kikiriki ili kakao u prahu.

2) Karamel od crne čokolade

Sastojci:

  •  60 grama nesoljenog maslaca
  •  130 grama braon šećera
  •  60 grama kukurznog sirupa
  •  200 grama zaslađenog kondenzovanog mleka
  •  60 grama pralina od čiste čokolade, istopljenih
  •  so

Uputstvo:

Podmažite pleh uljem. U šerpu naspite maslac i zagrevajte ga na ringli dok se ne istopi, a onda mu dodajte braon šećer, kukuruzni sirup i mleko i sve to promešajte. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok se šećer potpuno ne istopi i smesa ne sjedini, a onda je prespite u pripremljeni pleh i ostavite da se ohladi dva sata na sobnoj temperaturi.

Dobijeni karamel iz pleha isecite na kvadratiće od po tri centimetra, pa ih umočite u istopljenu čokoladu, napravite kuglice i stavite ih na papir na tanjiru ili poslužavniku. Dok su topli, pospite malo soli po kolačima i ostavite ih da se ohlade.

3) Nugat sa pistaćima umočen u čokoladu

Sastojci:

  •  250 grama šećera
  •  60 grama kukurznog sirupa
  •  60 mililitara vode
  •  2 belanca od velikih jaja
  •  4 kašike maslaca
  •  130 grama pistaća, iseckanih
  •  60 grama pralina od čiste čokolade, istopljenih
  •  30 grama iseckanog kokosa (po želji)

Uputstvo:

Podmažite uljem malu posudu za pečenje. U tepsiju sa debelim dnom sipajte šećer, kukuruzni sirup i vodu. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok se šećer potpuno ne istopi i smesa ne sjedini. Belanca stavite u činiju i izmiksajte miskerom dok ne dobijete čvrsti šlag.

Kada se šećer potpuno istopio i sjedinio sa ostatkom, postepeno sipajte jednu četvrtinu smese u šlag od belanaca dok je misker još uključen. Ostale tri četvrtine vratite na ringlu i kuvajte dok ona ne dostigne temperaturu od 150 stepeni, pa sve to pospite po belancima dok je mikser uključen. Miksajte dok ne dobijete veoma gustu smesu. Dodajte svemu iseckane pistaće, pa celu smesu prespite u pripemljenu posudu za pečenje.

Ostavite da se dva sata ohladi na sobnoj temperaturi, a onda isecite kolač i oblikujte ga kako god želite. Nakon toga ga umočite u istopljenu čokoladu i poređajte na papir na tanjiru ili poslužavniku. Po želji kolače možete posuti kokosovim pahuljicama, pa ih ostaviti da se ohlade pre serviranja.

(V. T.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • y

    Ljubav je to kad pravimo kolače bez ikakog praznika.❤️

  • 🦃

    Nađeš budalu, daš mu malo od zlatne koke i on ti donosi kolače a da pritom ne moraš da ih kao i sve drugo, letovanja, zimovanja da platiš-to se zove Ljubav

  • ffm

    A mogu li kolaci i bez tog paganskog praznika?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima