• 1

Ukusno povrće i sočno meso: Najbolji recepti za Dan zaljubljenih koji bude i najusnulija čula

U ovim jelima uživaće romantične duše i iskusni gurmani. Pravi su afrodizijak i nezaboravnog su ukusa

  • 1

Sa ovim jelima nećete pogrešiti na Dan zaljubljenih. Ne zahtevaju previše truda prilikom pripreme, a savršena su zakuska za svakoga ko uživa u dobroj hrani i prijatnom društvu. Bilo da jedete meso ili ste vegetarijanac, pripremili smo za svakoga po nešto. Toliko će vas očarati, da ćete uživati u ovim nezaboravnim ukusima i tokom ostatka godine.

Raj za vegetarijance: Kremasta pita od povrća 

Pre nego što počnete sa spremanjem nadeva, uključite pećnicu na 180 stepeni. Prodinstajte luk, beli luk, praziluk i šargarepu na jednoj kašiki maslinovog ulja. Kada se povrće karamelizuje, dodaje se brokoli i smrznuti grašak. Potom u šerpu ide voda i povrće se krčka sve dok se ne prokuvaju brokoli i grašak. Kada sve bude gotovo, dodajte so i biber po ukusu, a potom sklonite povrće sa vatre.

Za pripremu bešamela najpre je neophodno istopiti puter u loncu. Zatim se dodaje brašno i meša sve dok smesa ne postane homogena. Smanjite toplotu, dodajte polako malo po malo vode ili mleka i mešajte dok se grudvice ne razbiju i sos postane gust. So, biber, muskatni oraščić, kajenska paprika i mlevena paprika dodaju se po ukusu. Kada se sve dobro promeša, posuda se sklanja sa vatre. U posudu zatim ide rendani čedar sir koji se meša sve dok se potpuno ne istopi.

Četiri šolje bešamel sosa idu preko pripremljenog povrća koje se hladi sa strane. Nadev bi trebalo dobro promešati, a onda prebaciti u duboku posudu za pečenje.

Odmrznuto lisnato testo razvucite oklagijom, stavite preko fila, a zatim odstranite delove testa koji prelaze ivice tepsije. Napravite nekoliko zareza na testu, kako bi topao vazduh strujao do dna posude. Lisnato testo premažite umućenim jajetom.

Posuda sa testom i nadevom ide u rernu koja je prethodno zagrejana na 180 stepeni Celzijusa. Peče od 20 do 30 minuta, dok ne poprimi zlatno-rumenu boju. Pita se hladi od pet do deset minuta pre posluživanja.

Sastojci za nadev

  • sitno seckana glavica crnog luka
  • dva sitno seckana praziluka
  • četiri šargarepe osrednje veličine iseckane na kockice
  • četiri istucana čena belog luka
  • 750 grama brokolija
  • šolja smrznutog graška
  • so i biber po ukusu
  • četiri šolje bešamel sosa

Sastojci za testo

  • odmrznuto lisnato testo
  • jedno umućeno jaje
Pita

Foto: Pixabay

Marinirani grilovani patlidžan

Iako je ovo jelo više prilog nego ceo obrok, marinirani grilovani patlidžan može da bude prava zvezda u tanjiru ako ga stavite preko testenine ili pirinča.

Reč je o izuzetno ukusnom dodatku bez glutena koje će svojim bojama, ali i ukusom zaokružiti bogatstvo predjela od različitih vrsta sireva, maslina, pršuta... Intezivna aroma svežeg belog luka, limuna, začina i čili papričice iz marinade pružiće vrhunsko uživanje. Ovo jelo može da se napravi i sačuva u tegli u frižideru, pa ga možete dodavati na sendviče, a može biti i odličan jednostavan ručak uz dobar hleb.

Kako se pravi marinirani patlidžan?

Patlidžan je potrebno narezati na tanke kolutove i premazati ih maslinovim uljem, a zatim ih u vrućem gril tiganju izgrilovati do tačke da kolutovi budu mekani i karamelizovani sa obe strane. Zatim, patlidžan stavite u veliku staklenu teglu.

U drugoj posudi pomešajte maslinovo ulje, sok od limuna, izdrobljen ili iseckan beli luk, sitno iseckani čili i origano. Dodajte so i bibera, promešajte i tu smešu prelijte preko grilovanog patlidžana u tegli. Zatvorite teglu i pustite da patlidžan upije sve sokove iz marinade najmanje 6 sati. Ovako pripremljen patlidžan može da ostane u frižideru u marinadi 1-2 nedelje.

Marinirani grilovani patlidžan možete da poslužite kao deo predjela, možete ga dodati na sendviče sa pršutom i sirom, a daće poseban ukus ako ga stavite na picu ili u jela od testenine. Marinadu možete kasnije da iskoristite kao preliv za salatu.

Sastojci

  • 6 patlidžana, tanko iseckanih
  • maslinovo ulje

Sastojci za marinadu

  • 3/4 šolje maslinovog ulja
  • 1/3-1/2 šolje limunovog soka
  • 4 čena belog luka, mrvljena
  • 2-3 kašičice tucane paprike
  • 2 kašičice origana
  • 2 kašičice soli
  • kašičica bibera

https://www.youtube.com/watch?v=td1b8ULHpyI

Pečena šunka s glazurom od kajsija

Biće vam potrebna dimljena šunka. Stavite je u tepsiju i dodajte crni luk isečen na četvrtine, seckanu šargarepu, čen belog luka i vodu. Nema potrebe da ljuštite povrće. Pokrijte tepsiju folijom i stavite u rernu.

Dužina pečenja zavisiće od veličine, pa bi pola kile šunke trebalo da se peče oko 20 minuta. Dodajte vode ukoliko je potrebno tokom pečenja, naročito ako je u pitanju velika šunka. Kada primetite da je gotovo sa pečenjem, izvadite je iz rerne i pažljivo odvojte kožicu oštrim nožem. Zarežite sloj masti tako da dobijete oblike romba, ali pazite da na zarežete i meso. Uklonite povrće i vodu iz tepsije, a rernu okrenite na 220ºC.

Za finu, glazuru će vam biti potrebni džem od kajsija, soja sos, limunov sok, mlevena paprika, voda, so i biber. Sve ove sastojke pomešajte u loncu, da se krčkaju, sve dok ne dobijete masu nalik javorovom sirupu. Dve trećine glazure nanesite na šunku i vratite je u rernu, kako bi se preliv karamelizovao. Prelivajte šunku na svakih 5 minuta, tako da cela bude prekrivena glazurom.

Izvadite šunku iz rerne, pokrijte folijom tako da ne zatvorite do kraja tepsiju i ostavite da odstoji 20 minuta do čitavog sata pre nego što je servirate sa preostalim prelivom od kajsije. Originalni recept možete pogledati ovde.

Sastojci:

  • 2 kg šunke bez kostiju
  • crni luk iseckan na četvrtine
  • iseckana šargarepa
  • 4 čena belog luka
  • kašičica bibera
  • 2 čaše vode

Sastojci za glazuru:

  • 3/4 šolje džema od kajsija
  • 2 kašičice soja sosa
  • 2-3 kašičice limunovog soka (u skladu sa ukusom)
  • prstohvat tucane paprike
  • so i biber (proceniti količinu)
  • 3 kašičice vode
pečena šunka prelivena lepljivom kajsijom

Foto: Printscreen/YouTube/Alida Ryder

Jednostavno pečeno pile sa limunom i krompirom

Pečeni piletina i krompir sa limunom zvuči vrlo ukusno, a veoma ih je lako napraviti. Poslužuje se uz jednostavnu salatu i idealna je večera za posebne prilike.

Najpre napravite neku marinadu ili sos za kuvanje kojom ćete preliti piletinu, pazeći da dobro prelijete sve delove. Takođe možete lagano odvojiti kožu sa pilećih grudi i na njih staviti malo marinade i tako direktno začiniti meso.

Ostatkom marinade prelijte piletinu u posudi za pečenje, pre nego što joj dodate krompir. Krompir je, naravno, stvar ličnog izbora, ali jelu daje posebnu notu. On skuplja sokove iz piletine i tako dobija poseban ukus.

Korišćenje raširene (leptir) piletine, čitav proces čini dosta lakšim. Ne samo da se pile peče upola kraće nego kada ga samo stavite da se peče celo, nego je i sečenje dosta lakše.

Kako da napravite leptir-pile

Za početak, stavite čitavo pile na veću dasku za sečenje, okrenuto grudima nadole. Koristeći veliki kuhinjski nož ili makaze isecite sa obe strane leđnu kost i uklonite je, tako da zapravo pile isečete na pola, ali ne do kraja. Postavite pile grudima na gore i malo ga pritisnite, kako bi se što više raširilo kao "leptir".

Čitavo pile od 1,5kg trebalo bi da se peče oko 45min, do sat vremena, u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni. Ukoliko pile ne bude pečeno kada ga izvadite, trebalo bi da ga dopečete još 20-30 minuta. Originalni recept možete pogledati ovde.

Sastojci za marinadu:

  • ¼ šolje maslinovog ulja
  • ½ šolje limunovog soka
  • 1 kašika svežih listova tamjana
  • 2 kašike sitno iseckanog, svežeg peršuna
  • 1 kašika sušenog origana
  • 2 kašike sitno iseckanog, svežeg ruzmarina
  • ½ - 1 kašike ljute/crvene tucane paprike
  • 4 izmrvljena čena belog luka
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika bibera

Sastojci za piletinu:

  • 1,5kg piletine (čitavo pile)
  • 1-2 kašike soli
  • 4 šolje krompira iseckanih na komade

Instrukcije:

1. Zagrejati rernu na 200 stepeni.

2. Napravite "leptir" pile prema instrukcijama iz recepta.

3. Iskombinujte sve sastojke za marinadu i dobro ih pomešajte.

4. Stavite pile u sud za pečenje i posolite ga, a zatim dodajte više od pola kašike marinade. Budite sigurni da ste stavili marinadu preko celog pileta. Podignite kožu sa pilećih grudi i stavite kašikom marinadu i direktno na meso.

5. Okrenite pile i prelijte ga ostatkom marinade. Dodajte krompire u posudu za pečenje. Začinite krompir solju i paprikom i stavite ga u rernu.

6. Pecite 45 minuta, do sat vremena ili dok ne vidite da je pile pečeno.

7. Izvadite pile iz rerne i ostavite da odstoji 10 minuta pre nego što ga servirate.

pečeno pile s limunom

Foto: Pixabay.com

N.N./B.K./T.T./N.I.

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljka

    Mojoj tetki srecna Slava Sveti Trifun!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima