• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Marina iz Kraljeva sprema slatko od jorgovana i ljubičice: Potrebno joj je čak 2.500 hiljade cvetova

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li postoji nešto bolje nego što je srpsko slatko?

  • 1
Marina Cvetić

Marina Cvetić pravi slatko od jorgovana i ljubičice / foto: RINA

Slatko se pravi od šljiva, dunja, malina, jagoda.. Ali, da li ste znali da se ova tradicionlana srpska poslastica može spremiti i od cvetova ljubičica i jorgovana?

- Za teglu od jednog kilograma slatka potrebno je 300 grama svežih cvetova ljubičica,strpljivo dovojenih od latica, četvrt litra vode, jedan kilogram šećera,kašičica limuntusa i kolutovi limuna po ukusu“, priča Marina i dodaje. Za kuvanje slatka od jorgovana potrebna je ista količina cvetova , šećera i vode,kao za slatko od ljubičica, s tim što se ne stavlja limuntus ,jer je za ukus i miris dovoljan jak i prijatan miris jorgovan - otkiva tajnu pripremanja Marina Lukić Cvetić iz Kraljeva.

Slatko se obavezno služi ujutru i njime bi trebalo da započne svaki dan. Da bi tokom dana bili srećni i da bi nam sve teklo lagano, prijatno i uspešno, trebalo bi,  prema Marinim rečima, da svako ustane 15 minuta ranije nego obično i da za sebe pronađe ritual i vreme za sopstveno uživanje u nečemu posebnom, a to je upravo - slatko.

Marina Cvetić

Muzej slatka u Kraljevu / foto: RINA

- Nikako ne smemo da gosta poslužimo na plastičnom poslužavniku. Morate da imate lep, čist, gotovo izglancan poslužavnik na kojem će biti besprekorno čista i poštirkana šustikla. Lepe i čiste čaše po mogućnosti od kristala i srebrne kašičice, ako je moguće, učiniće sam ritual posluženja prijatnijim. Ako tako započne dan imaćete velike šanse da kraj dana dočekate zadovoljno i uspešno - savetuje ova kraljevačka istoričarka umetnosti i vrhunska kuvarica.

U "Muzeju slatka - Kući Cvetića" nalazi se mnoštvo predmeta za posluživanje slatkim. Tu su sve kolekcije koje su u Srbiji upotrebljivane u prethodnih 150 godina tako da gosti sami mogu da odaberu kolekciju kojom žele da budu posluženi.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Dusanka

    26. februar 2020. | 15:44

    Za mene je najlepse slatko od oraha, ruze i sigurno je lepo od ljubicice i jorgovana. Pa slazem se potpuno, da nije samo uzeti slako i na brzinu popiti kafu. Treba uzivati u tome, isto tako kao sto Japanci uzivaju u ritualu pripreme caja. Pa zasto i sluzi lep porcelan, srebro i kristal

    Podelite komentar