• 30
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dr Jorga otkriva da li možemo dobiti korona virus putem hleba koji stoji na otvorenom u prodavnici

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se ponašati sa namirnicama sa pijace i zašto je važno termički obraditi svo povrće

  • 30
hleb foto: pixabay.com

Gostujući u emisiji na televiziji „Prva“, specijalista higijene i ishrane prof. dr Jagoda Jorga otkrila je kako se treba ponašati sa namirnicama koje kupujemo na pijaci, odnosno sa voćem i povrćem, ali i hlebom u jeku epidemije korona virusom.

- Voda i hrana nisu direktni putevi prenosa, to je činjenica koju do sada znamo. Ali, pošto korona virus opstaje u kapljicama, dakle kad ljudi kinu u vazduhu onda lebde kapljice, pa ako neko kija i kašlje nad vašim tanjirom i vi jedete, naravno da je virus tu.

- Naš običaj da mama pojede ono što je ostalo detetu, da ljudi dele tanjire, čaše - sve to treba potpuno prekinuti. Ne sme da se koristi ista čaša, ista kašika, posebno kada znamo da u Srbiji nema previše domaćinstava sa mašinom za pranje suđa – upozorila je.

povrće Foto: Pixabay.com

Budući da se 70 odsto crevnih infekcija prenosi putem povrća, dr Jorga ističe da za kupljene namirnice sa pijace treba da primenjujemo iste higijenske mere kao i za sve ostalo.

- Svo povrće koje može termički da se obradi, obradite. Ono što se jede sveže, poput salate, treba dugotrajno oprati pod mlazom jake vode. S druge strane, termički obrađena hrana ne sme da ostaje van frižidera.

Upozorila je i da su pahuljice koje volimo da jedemo za doručak neuporedivo higijenski rizičnije od dobro ispečenog hleba. Zašto?

- Zato što se hleb peče na 200 stepeni, ima koru koja nema vode, odnosno na toj dehidriranoj kori ne ostaje ništa živo. Hleb je potpuno bezbedna namirnica i tu je jako mali epidemiloški rizik. Nije nigde još objavljeno da je iko u svetu preko hleba dobio korona virus. Mi inače znamo da to nije put prenosa ni za ostale crevne infekcije, pa ako je ovo prevashodno respiratorna infekcija sa nekim crevnim infekcijama, ne tvrdim da ne može da se prenese prljavim rukama. Ali, za sada u literaturi hleb ne slovi kao put prenosa – zaključila je.

Video: Pogledajte kako virus može lako da se proširi van bolnice: Vodite računa o higijeni ruku

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • DARKO 100%

    22. mart 2020. | 13:17

    Doktore jedi ti taj hleb gde ga danas izmulja hiljadu ruku,ljudi koji mozda ne odrzavaju higijenu ruku,neke bolesti kozne ,neke bakterije ili virusa,zakonom bi trebalo urediti da jedan trgovac i to u higiijenskim rukavicama da daje hleb potrosacima bilo to situacija epidemije ili da nema epidemije

    Podelite komentar

  • Una

    22. mart 2020. | 14:01

    Ako morate da kupujete hleb bez folije, uradite ovo. Zagrejte rernu na 100-150 stepeni i kratko, nekoliko minuta, stavite hleb u rernu. Bićete sigurniji i mirniji.

    Podelite komentar

  • Neko

    22. mart 2020. | 13:33

    U sred ovih događanja U jednom trgovinskom lancu posmatram babu koja redom pipa hleb, onaj koji nije u najlonu. Sedam osam ih je ispipala dok nije našla odgovarajući.

    Podelite komentar