• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

4 najbolja načina da sačuvate i uštedite brašno: Evo zašto ne smete kupovati više nego što treba

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jednostavni trikovi da brašno traje duže

  • 1
brašno foto: pixabay.com

Brašno deluje kao namirnica koju je lako kupiti. Nosite ga u jednoj od onih teških kesa kući iz prodavnice, a zatim ga ostavite u mračnom uglu ostave, sve dok ne treba da se koristi, zar ne?

Nažalost, ne. Sve vrste brašna se tokom vremena kvare, ali i privlače neželjena stvorenja, poput buba bez obzira koliko su vam ostava i kuhinja čisti.

Evo kako to da sprečite:

Kupujte samo koliko vam treba

Nemojte da vas prevare rasprodaje – pokušajte da kupite samo onoliko brašna koliko mislite da možete da iskoristite tokom narednih nekoliko nedelja. Brašno privlači vlagu, što znači da može da se pokvari prilično brzo. Ako možete, potražite brašno na meru, tako ćete kupiti onoliko koliko vam zaista treba.

Ne čuvajte brašno u papirnim džakovima

Najlakši način da održite brašno svežim i sprečite bube da ulaze je da čuvate brašno u plastičnim ili staklenim posudama sa hermetičkim zatvaračem. Čuvanje u papirnim džakovima može lako prouzrokovati vlagu i tako dovesti do kvarenja brašna.

brašno foto: pixabay.com

Čuvajte ga na tamnom i hladnom mestu

Ne ostavljajte posudu sa brašnom na svetlom mestu. Toplota i sunčeva svetlost može da pokvari brašno prerano. Umesto toga, nađite mesto u koje je udaljeno od peći i drugih žarišta u vašoj kuhinji.

Ili još bolje, zamrznite ga

Ako se desi da kupite više brašna nego što možete da iskoristite u nekoliko nedelja, napravite mesta u vašem frižideru ili zamrzivaču. Ne zaboravite da ga pre toga stavite u posude sa hermetičkim zatvaračem. Brašno može da izadrži do godinu dana ako se čuva na ovaj način, piše "Stvar ukusa".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • VALJEVAC1

    31. mart 2020. | 22:32

    Vecu glupost nisam procitao, evo ovako svake godine pre pocetka zime tj na jesen kupimo za kucu 50 kg brasna i naravno kvasca suvog otprilike 30-40 kesica nek se nadje jel duga je zima a i volimo svi u kuci domaci hleb, pa tu su kolaci od jabuka i raznog drugog voca, prodavnica nije daleko jedno 2 km od nas ali kad zaduva i bude -10 pa ko da ide po hleb a neradni dan a svi u kuci lepo toplo a zasto ne zaloziti jos i vatru i onda pocinju carolije domace kuhinje😊 ja odoh cistiti sneg i praviti sneska do rucka sa decom , i nije istina da brasno hoce da povuce vlagu u dzaku ako ga drzite kako treba podignutog od plocixa, betona sta li vec i naravno posle uzimanja koliko vam treba zatvoriti lepo dzak( bar u danasnje vreme ima dosta raznoraznih zatvaraca a noze i kanap da posluzi i nikad nije bila nikakva bubica itd. Usput nabavio sam neko burence za brasno jos prosle godine tj kupio i jos ga nismo koristili mozda sledece zime, a pitanje za gospodu kako o da stoji u radnjama na paleti u dzakovima i fabrikama da ne povuku vlagu??? Isto kao kod mene eto kako

    Podelite komentar