• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovako se mesi srpska pita u Čikagu: Vesna pravi domaće kore za Ginisa dugačke nekoliko metara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na muci se poznaju junaci, a u vanrednoj situaciji – dobre kuvarice.

  • 2
Vesna iz čikaga

foto: RINA

Vesna Jablanović, rodom iz Kraljevačkog sela Pakčanica,preko tri decenije živi u Čikagu, ali ne odriče se pravih srpskih specijaliteta.

Ovih dana najviše mesi pite od jabuka, ali kore ne kupuje već ih ručno pravi i po tome je prepoznatljiva među svim Srbima u američkoj tuđini, jer dostižu dužinu od nekoliko i širinu od čak dva metra. Brojni prijatelji nagovarali su ovu domaćicu da se prijavi u Ginisovu knjigu rekorda.

- Oni obožavaju te moje pite i domaće kore, često kažu da ništa ukusnije nisu probali. Ja sam to naučila od svoje bake, a sada znanje prenosim i na svoju unuku. Kore što su duže i tanje, to su bolje, a pita veća. Simpatično mi je to sve sa Ginisovom knjigom, ali meni je ipak najvažnije da u đakonijama uživaju moji najmiliji - kaže kroz osmeh Vesna za RINU.

Vesna iz čikaga

foto: RINA

Da nema epidemije korona virusom Vesna bi sa porodicom već bila u svom rodnom selu, ali sada je i dalje u Americi, svakodnevno strepi za najmilije koji rade u Čikagu, ali i rodbinu u Kraljevu.

- Brinem i sada zbog strašne epidemije koja je pogodila svet, možda i više nego bilo kada i molim se za svakog obolelog da ozdravi, zdravog da ne oboli. Teško mi pada i nesreća svakog naroda, naravno i američkog koji je sa 300.000 obolelih i više od 8.000 umrlih u vrhu najvećih žrtava korona virusa.Koliko sam tek zabrinuta za svoju porodicu! Starija ćerka radi na prijemnom odeljenju Univerzitetske klinike „Lajola“ gde su neizbežni svakodnevni susreti sa velikim brojem obolelih - kaže Vesna.

Vesna iz čikaga

foto: RINA

Ova dama zlatnih ruku i vešta kuvarica ne treba da se brine, jer njen talenat nasledila je unuka Anđa koja iako je u srednjoj školi već osvojila brojne nagrade u kulinartsvu, a jedna za njih došla je i za tradicionalno srpske – salčiće.

Video: Srpska fudbalerka zarobljena u SAD, američka porodica je ugostila kao svoju

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • To

    7. april 2020. | 14:51

    Sada Sam gladan

    Podelite komentar

  • Перагеније

    7. april 2020. | 15:33

    Све то би било, и боље, и укусније - код куће, а не тамо у неке дивље Америке...

    Podelite komentar