• 11
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stavljate li jaja u vodu odmah ili kad voda počne da ključa? Razlika u kuvanju je ogromna

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo kako da skuvate jaja - a da ne budu ni živa, ni prekuvana, nego taman

  • 11
Kuvana jaja

Foto: Pixabay

Sigurno znate za onaj savet da voda u kojoj su jaja treba da provri i onda se ostave još 5 minuta da ključaju, sklone s ringle? Pa... i ne baš. Obično tada žumace ostaje sirovo, a belance se odmah skuva.

Meri Frensis Kenedi Fišer, nekada jedan od najboljih ženskih kuvara u Americi, pre smrti je napisala knjige u kojima je davala značajne savete o kulinarstvu.

Pored mnogobrojnih trikova o načinu prirpremanja hrane, ona je i otkrila dve najbolje metode za savršeno skuvana jaja koje garantuju da će žumance biti potpuno skuvano, ali i meko.

Prvi način je možda i najlkši, samo je bitno da pratite redom korake. Dakle, prvo je potrebno da jaja prelijete hladnom vodom, a tek onda da ih stavite u kipuću. Ringla treba da bude uključena na srednju jačinu, a jaja slobodno može da ostavite koliko god želite. Iako mislite da je ovaj proces kuvanja duži, budite uvereni da će se skuvati jednako brzo kao i kada voda ključa.

Druga tehnika podrazumeva da u šerpu sipate hladnu vodu, uronite jaja, a potom vodu brzo zagrejete. Čim provri, jaje je skuvano!

Kuvana jaja

Pexels / Mona Sabha Cabrera

Iako su ove njene metode pobrojale mnoge pohvale, a ljudi koji su ih isprobali kažu da jaja zaista jesu najukusnija kada se skuvaju na pomenute načine, Meri je u svojoj knjizi navela da postoji jedan mali nedostatak.

Jaja su savršeno skuvana, ali je teže očistiti ljusku sa njih. 

Kako vi kuvate jaja?

Video: Trikovi za lenje: Ubacila je jaja u mikrotalasnu i dobila fenomenalan doručak

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • ja

    5. jun 2020. | 13:17

    mogo sam umreti u neznanju

    Podelite komentar

  • Bojcica

    5. jun 2020. | 13:37

    Auuu. Sada je filozofija skuvati i jaja. Kako su naše bake, prabake i sve generacije pre nas kuvale jaja brz ovog upustva?! 🤔

    Podelite komentar

  • Mara

    5. jun 2020. | 13:28

    Jaja potopim u hladnu vodu iz aparata za preciscavanje vode optimum,obavezno posolim i kad provri iskljucim ringlu dok se voda ne ohladi ne vadim jaja.

    Podelite komentar