• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hilandarski patlidžan sa kačkavaljem: Recept koji se prenosi s generacije na generaciju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovako se ovo jelo priprema na Hilandaru

  • 0
patlidžan recepti foto: pixabay.com

U knjizi Onufrija Hilandarca "Svetogorski kuvar" u izdanju Lagune nalaze se više nego zanimljive kulinarske priče o svetogorskom životu.

Za vas smo izdvojili recept koji ćete sigurno čuvati - patlidžan s kačkavaljem.

Sastojci:

  • 1kg plavog patlidžana (uži plodovi)
  • 7 čenova belog luka
  • 3 zrela paradajza (oljuštena i samlevena u blender)
  • kačkavalj
  • 2 kašike maslinovog ulja ili maslaca
  • so
  • prstohvat šećera
  • bosiljak (iseckan ili sušeni)
  • ulje za prženje

Priprema:

Isecite patlidžan po dužini na što tanje kriške (4-5mm). Potopite ga u posoljenu vodu da biste uklonili gorčinu. Nakon pola sata izvadite ga iz vode i nežno pritisnite urkom, da otpusti vodu iz sebe. U tiganju, na ulju, propržite svaku krišku s obe strane dok ne dobije braonkastu boju. Isecite kačkavalj na duge i uske kriške, trudeći se da budu jednake kriškama patlidžana. Takođe, neka budu tanke da bi mogle da se savijaju bez pucanja. Na svaku krišku patližana položite po jednu krišku kačkavalja.

Urolajte zajedno patlidžan i sir tako da patlidžan bude sa spoljne strane. Poređajte rolnice jednu do druge u podmazan pleh.

Prelijte ih rastopljenim maslacem ili zagrejanim maslinovim uljem. Prelijte ih zatim mlevenim paradajzom i pospite odozgo prostohvat šećera da biste eliminisali kiselinu paradajza.

Pospite i bosiljak, i malo soli.

Pecite u rerni na srednjoj temperaturi oko pola sata, odnosno dok tečnost ne ispari.

Servirajte dok je vruće, jer kada se sir ohladi biće žilavo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti