• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spremite za doručak šakšuku: Idealno izraelsko jelo s jajima, veoma ukusno i lagano

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jelo za svako godišnje doba

  • 4
shakshuka Printsceen/Youtube/Home Cooking Adventure

Obična kajgana, jaja na oko ili tvrdo kuvana jaja ponekad mogu dosaditi i najvećim ljubiteljima ove namirnice. Kao spas od uobičajene rutine za doručak dolazi šakšuka, jelo koje je deo svakog izraelskog doručka. Iako zbog svojih boja i ukusa neodoljivo podseća na leto, šakšuka je izvrstan zalogaj u bilo koje doba godine, kao i u bilo koje doba dana jer se šakšuka može jesti za doručak, ručak ili večeru.

U originalnoj verziji recepta radi se o jajima u bogatom umaku od paradajza i paprike, najčešće s lukom i sirom. Šakšuka se služi u posudi u kojoj je i spremana.

Danas se šakšukom zove svako jelo u kojem su jaja kuvana u umaku, pa tako postoje i razne varijacije poput zelene šakšuke, ali i nekih drugih bez jaja koje su jednako ukusne i zdrave.

I u izraelskoj kuhinji postoji nekoliko varijacija koje se odnose na korištenje začina. Oni koji vole ljuto koriste cele ljute papričice, oni koji vole ukus svežih biljaka dodaće list peršuna ili korijandera.

Crvena šakšuka

Sastojci za dve porcije

2 male konzerve paradajza

1 crvena paprika

4 jajeta

1 manji luk

2 čena belog luka

maslinovo ulje

1 kašičica kima

1 kašičica aleve paprike

so i biber

svež bosiljak ili korijander

Priprema:

Prelijte dno  tiganja maslinovim uljem te dinstajte luk, beli luk, sitno iseckanu papriku, kim 10-15 minuta, pa dodajte alevu papriku. Zatim dodajte paradajz, začinite po ukusi i kuvajte na laganoj vatri dok voda u potpunosti ne ispari. Kada je umak gotov, prebacite ga u zagrejanu posudu i napravite četiri kruga. U svaki krug razbijte po jedno jaje. Jaja posolite i pobiberite pa stavite u rernu da se peče oko 8 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Ukrasite svežim bosiljkom ili korijanderom.

Zelena šakšuka

Sastojci:

4 kašike maslinovog ulja

1 praziluk (beli deo narezati na tanke krugove)

1 manji luk (iseckan na polumesece)

1 čen belog luka (sitno iseckan)

150-200 g blitve (seckane na tanke tračice)

so

20 g peršuna (krupno iseckanog zajedno s peteljkom)

1 čili papričica po želji

30 g maslinovog ulja

50 g vode

4 jajeta

Priprema:

U blenderu smiksajte peršun, korijander, čili, dva lista blitve, ulje, vodu pa dodajte so i ostavite sa strane.

U širem tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte luk, praziluk, beli luk i prstohvat soli. Sve pržite dok sastojci ne postanu providni, ne smeju biti tamni. Dodajte iseckanu blitvu, smanjite temperaturu i sve mešajte dok blitva ne omekša. Zatim dodajte zeleni umak, sve promešajte i napravite četiri manje rupe. U svaku rupu razbijte po jedno jaje pa poklopite. Sve kuvajte na srednjoj temperaturi oko tri minuta.

Kada su jaja godova, još ih malo posolite te poslužite.

Prijatno!

Video: Trikovi za lenje: Ubacila je jaja u mikrotalasnu i dobila fenomenalan doručak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • J....

    16. avgust 2020. | 12:27

    Drugim recima ovo je nas becarac😄😄😄

    Podelite komentar

  • zoi

    16. avgust 2020. | 11:37

    ovo moze vikendom jer imas vise vremena,nema zurbe zbog posla.

    Podelite komentar

  • Krug Trojke

    16. avgust 2020. | 12:40

    Ono kad ti za pripremu doručka treba 2 sata.

    Podelite komentar