• 9
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novopazarske mantije su "kraljica" svih pita: Ovo je recept koji se prenosi s kolena na koleno

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stari recept koji se čuva od zaborava

  • 9
mantije Printscreen: Youtube/ Binih Sahan

Ako zaista želite da iznenadite svoje ukućane, onda je ovaj recept prava stvar za vas. Pripremite mekinje od junećeg mesa i stvorićete toplu i nežnu atmosferu u svom domu.

Potrebno je: 

  • 500 gr junećeg mlevenog mesa
  • 3 glavice crnog luka
  • so i biber

Testo:

  • 650 gr brašna
  • mlaka voda
  • 250 gr putera
  • 4-5 kašika ulja (za premazivanje)

Preliv:

  • 1 dl jogurta
  • 1 kašika kajmaka
  • 3 čena belog luka

Priprema: 

Staviti brašno u posudu, dodati malo soli, pa mlaku vodu i zamesiti glatko testo. Podeliti ga na 9 delova.

Dobro ih umesititi pa premazati rastopljenim puterom. Testo ostaviti na toplom mestu, kako bi naraslo

Dok testo raste napraviti smesu od mesa, luka, posoliti, pobiberiti po ukusu.

Kad je testo naraslo prvo rastanjiti rukama, najbolje na namašćenoj površini, pa slagati jednu preko druge. Na kraju ih sve zajedno razviti u jednu veliku koru, i dobro istanjiti oklagijom, tako da testo bude gotovo providno.

Na ivice rastanjenog testa staviti meso, pa lagano rolati ka unutra. Kad u krug urolate dobićete duguljasto testo koje nakon toga kidate na loptice i stavljate u podmazan pleh da se peče u rerni.

Pleh prvo premazati uljem. Mantije ređati jednu do druge u podmazan pleh. Staviti da se peče u zagrejanu rernu oko 40 minuta. Kad je gotovo izvaditi i staviti da se prohladi.

Sitno iseckati beli luk i preliti jogurtom, pa dodati 1 kašiku kajmaka. Dobro izmešati.

Gotove, još tople mantije, premazati ovim prelivom.

Specijalitet je gotov, ostaje samo da uživate.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Pazarac

    9. septembar 2020. | 17:50

    Kraljica svih ‘pita’? Kakve veze mantije imaju sa pitom? Mantije su nesto skroz drugo.

    Podelite komentar

  • Oko

    9. septembar 2020. | 17:02

    Izvinite nije to recept za pazarske mantije , sto se tice sastava uredu je ali se ne kida nego se prave kockice od testa zavisi kolika ce mantija da bude velika recimo kocka treba da bude debljine testa iz vise slojeva negde oko 3 do 5 milimetara a kockica je negde 3 × 3 sm. Opet zavisi kolika ce da bide mantija pa se u sredini stavi meso zacinjeno velicine kao jedan kliker stakleni i podignu se coskovi testa preko mesa jedan preko drugog i tako se redja u tepsiju ili plek i pecese na kraju se pomleci jogurtom naravno iseckani beli luk i prijatno vam bilo

    Podelite komentar

  • Mimi

    9. septembar 2020. | 17:04

    Kako da testo naraste, kad nema kvasca (germe)?

    Podelite komentar