• 10
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Domaći pekmez od šljiva bez šećera: Bakin recept koji generacije čuvaju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ove zime možete da spremite zdraviji, a podjednako ukusan džem

  • 10
pekmez Printcreen: Youtube/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Stari recept za pekmez, koji se kuva na šporetu, oduševiće vaše ukućane. 

Sastojci:

4 kg šljiva (očišćenih od koštica)

Po želji:

1/2 kašičice cimeta

1/2 kašičice mlevenog karanfilića

2-3 kašike ruma (ili rum šećera)

Priprema:

Domaći pekmez od šljive bez šećera se pravi tako što se voće ukuvava.

Dužim kuvanjem isparava voda iz voća pa se istovremeno pojačava koncentracija prirodnog šećera iz plodova voćki.

Pekmez se mora dobro ukuvati, takoreći dok sa varjače ne počnu otpadati komadi. On ne bi trebalo da bude tečan, već gušće konzistencije.

Za ovaj pekmez od šljiva bez šećera i konzervansa potrebno vam je 4 kilograma plodova.

Izaberite slatke i zrele plodove, operite ih i izvadite im košpice.

Kuvajte na umerenoj vatri. Pažljivo mešajte i pripazite da ne zagori.

Kuvanje treba da bude toliko dugo dok pekmez ne postane gust i taman. Treba da bude toliko gust da varjača stoji uspravno u njemu.

Pred kraj kuvanja, po želji, možete dodati kašičicu cimeta ili malo ruma.

Kada se smesa ohladi uspite ih u tegle na koje ste prethodno stavili celofan koji ste sterilisali alkoholom. Zatim tegle hermetički zatvorite.

Prijatno!

Video: Sniker mafin - praznična a zdrava poslastica

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Mimi

    12. septembar 2020. | 17:49

    Moja mama kuvala u kaznu. Bio je toliko gust da se mogao seći nožem. Nikad se nije pokvario.

    Podelite komentar

  • pojašnjenje

    12. septembar 2020. | 19:49

    šljive mieaju biti madžarke

    Podelite komentar

  • Ljubiša

    13. septembar 2020. | 01:14

    Ma kakav džem, paradajz i praziluk su zalon za turiste. Ko hoće, neka dodje da nabere 10 kg. paradakza, 4-5 kg. praziluka, i to sve za "dž", krastavac se podrazumeva...

    Podelite komentar