• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako skuvati kukuruz? Sve što treba da znate za pripremu najukusnijeg šećerca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo kako da spremite najukusniji šećerac

  • 1
kukuruz Printscreen: Youtube/Tipin Mendoza

Uskoro se završava sezona kukuruza, ali još uvek možete da ugrabite priliku da obradujete svoje ukućane kuvanim šećercima. Sam miris će vas asocirati na vrele letnje noći.

Vreme kuvanja kukuruza varira u zavisnosti od mnogo faktora, ali pre svega, od toga da li je mlad, ili već zreo. Treba da se ima u vidu i to, da li se kuva u običnoj šerpi ili ekspres loncu.

Po pravilu, mladi kukuruz se kuva veoma brzo, za 15-20 minuta u ekspres loncu.

Stariji kukuruz se kuva bar 40 minuta, ali nije garantovano da će i tada biti skuvan.

Ako odlučite da kuvate kukuruz u običnoj šerpi ili loncu, treba da se naoružate strpljenjem, zato što kuvanje može da vam oduzme oko dva sata.

kukuruz Foto: Pixabay

Nikako ne stavljajte so u kukuruz tokom kuvanja jer će zrna postati tvrda.

Nemojte da skinete sva vlakna oko kukuruza, ostavite barem dva lista da ga prekriju. Kada sipate vodu i stavite kukuruz u lonac prekrijte sve lišćem koje ste poskidali. Na taj način stvarate malu izolaciju i šećerac će biti gotov brže.

Kukuruz je najbolje pripremati istog dana kada je kupljen, ili ubran.

Priprema u mikrotalasnoj rerni

Metod kuvanja u mikrotalasnoj je veoma praktičan način spremanja. Ne skidajte lišće i svilu s kukuruza i stavite dva klipa u mikrotalasnu rernu na visoku temperaturu od 3 do 6 minuta, u zavisnosti od starosti vašeg kukuruza.

Ostavite ih da se ohlade dovoljno da možete da ih uzmete u ruku, a zatim skinite lišće i svilu. Skidanje ljuske je lakše posle stavljanja u mikrotalasnu, a ne pre.

Pečenje kukuruza

Kukuruz prvo skuvajte i ocedite. Otopite margarin i dodajte mu beli luk, ljutu mlevenu papriku, sok od pola limuna i đumbir. 

Gril tiganj samo premažite uljem, pa kada se dobro ugreje stavite kukuruz. Dok se peče premažite ga sa pripremljenom smesom. Pecite dok ne dobije lepu boju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Baš

    16. septembar 2020. | 18:18

    Hvala za savet. Šećerc je prošao pre dva meseca.

    Podelite komentar