• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrskave, lisnate i preukusne: "Kupus" kifle za koje će vam svi tražiti recept!

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Originalni recept za najukusnije pecivo koje ćete ikada probati

  • 1
foto Pixabay

foto Pixabay

Ako volite testo, a u dilemi ste šta da na brzinu spremite i oduševite ukućane, neka vaš izbor budu kupus kifle. Naziv su dobile jer se slojevi testa listaju kao kod glavice kupusa. Ove kifle se lako pripremaju, izdašne su i možete ih praviti i u slanoj i u slatkoj verziji.

Sastojci:

 

  • tri decilitra toplog mleka
  •  

  • 1,5 decilitra tople vodež
  •  

  • kašičica soli 
  •  

  • kašičica šećera 
  •  

  • 40 grama kvasca
  •  

  • decilitar ulja
  •  

  • 600 - 700 grama mekog belog brašna
  •  

 

Za premaz:

 

  • 200 grama domaće masti (ako nemate domaću mast, možete da stavite puter ili margarin)
  •  

  • dva žumanca
  •  

 

Za slanu verziju:

 

  • kašičica soli
  •  

  • po želji kim, susam ili kačkavalj
  •  

 

Za slatku verziju:

 

  • šećer u prahu
  •  

 

Priprema:

 

Izmrvite kvasac u posudu, pa dodajte mleko, vodu, šećer, pet kašika brašna i mešajte da se kvasac rastopi. Potom dodajte ulje, ostatak brašna i so, pa zamesite testo. Posudu sa testom prekrijte krpom i ostavite oko 30 minuta da odmara.

Za to vreme umutite mast (maslac, margarin - zavisi sa čim pravite), žumanca i so. Nadošlo testo premesite, podelite na dva dela i svaki deo razvucite oklagijom. Preko razvučenog testa premažite polovinu fila, urolajte kao štrudlu i isecite manje komade tj. trouglove. Ređajte na podmazan pleh razmaknute jedna od druge. Na svaku stavite komadić umućenog maslaca (fila), ostavite da nadođu 15 minuta, pa pecite u zagrejanoj rerni, na 220 stepeni oko 20 minuta. Po želji, pre neg što kifle stavite da se peku, pospite ih solju, susamom, kimom ili narendanim kačkavaljem.

Ukoliko želite slatku verziju kupus kifli, samo premažite testo drugom polovinom fila i stavite da se ispeku, pa ih vruće pospite šećerom u prahu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Перагеније

    20. septembar 2020. | 21:56

    Шта значи "преукусне" - не сналазим се у овом новосрпском и срблеском? У књижевном српском језику, "преукусно" би могло да значи и да је ПРЕТЕРАНО укусно, па отуда и нејестиво - као и све што је претерано...

    Podelite komentar