• 6
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Vodič za zimnicu: 5 starinskih recepata za najbolji kiseli kupus, paradajz, paprike, ajvar i džem

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ovo su recepti koji se prenose s kolena na koleno

  • 6
Zimnica foto: pixabay.com

Pod zimnicom podrazumevamo sve što se na zimu ostavlja, počevši od graška i lista vinove loze, pa sve do kiselog kupusa - povrće, kompoti, pekmezi, slatka, sirupi, suvo voće, paradajz, kupus turšija, tikvice, odnosno sve ono što se upotrebljava za jelo u jednom domaćinstvu.

Zimnica koja se ostavlja u teglama čuva se u ostavi gde ima vazduha i svetlosti. To su: slatka, kompoti, marmelade, džemovi, povrće u pari kuvano, pečene paprike, krastavci u vodi ili sirćetu, sokovi od raznog voća i drugo.

Sušeno voće stavlja se u platnene kese i čuva na suvom mestu.

Sirevi od dunja i jabuka nikako se ne mogu držati sa ostalom zimnicom već najbolje u kutijama i ormanima u koje se stavljaju već potpuno prosušeni od vlage koja se u njima nalazi.

Krompir držati u podrumu, u drvenom sanduku, kao i kace s kupusom i burad s turšijom.

Pravila za ostavljanje zimnice jesu ispravne patent-tegle, dobar kvalitet voća i povrća, a naročito suvo i promajno mesto gde se zimnica drži.

Ako se zimnica ostavlja u običnim teglama bez hermetičkih zaklopaca, tegle se moraju čvrsto uvezati celofanom ili pergament-papirom i kanapom. Ipak, bolje se održavaju u patent-teglama.

Kiseli krastavci

Zimnica foto: pixabay.com

Pripremiti 1 kilogram krastavčica (manjih, najbolje kornišona) i litar vode, 40 grama soli, dve i po kašike sirćeta, nekoliko zrna bibera, lišće višnje ili vinove loze.

Zdravlje i sveže krastavce izdvojiti po veličini, naliti vodom i ostaviti neko vreme da stoje, da bi se lakše mogla odstraniti nečistoća. Prati ih potom u čistoj vodi, najbolje četkicom. Peteljke im odseći. Preliti krastavčice vrelom vodom i ostaviti da se ohlade, a zatim ih slagati u tegle: mirođiju, vinovo lišće staviti u sredinu.

Posebno praviti rastvor: odmeriti vodu, dodati so, šećer, biber u zrnu i sirće, pa to prokuvati. Tegle sa krastavcima zagrejati, a zatim sipati što vreliji rastvor. Istisnuti vazduh naginjući teglu i pritisakajući savitljivim nožem povezani dvostrukim celofanom.

Na dno lonca ili šerpe staviti krpu ili drveni podložak, poređati tegle, naliti toplu vodu i zagrejavati je.

Kada voda počne da "šumi", dostigla je temperaturu od 80 stepeni. Na ovoj temperaturi ostaviti krastavce 25 minuta, a zatim ih izvaditi. Kada se ohlade, skloniti ih na hladno i suvo mesto.

Krastavci se pre slaganja u tegle mogu čistom iglom ili čačkalicom na nekoliko mesta probušiti da bolje upiju rastvor.

Kuvanje paradajza

Zimnica foto: pixabay.com

Za ukuvavanje se moraju odabrati potpuno zreli plodovi. Od natrulih i nedozrelih polodova sok lako može da se pokvari.

Paradajz se mora prvo dobro oprati, a zatim mu treba odstraniti zelene delove i iseći ga na kriške. Ovako pripremljen paradajz staviti u veći sud i dobro ga izgnječiti da pusti sok, a zatim ga staviti na šporet i kuvati. Dovoljno je da se kuva 15 do 20 minuta, toliko da se kožica uvije.

Paradajz zatim pasirati. Posle pasiranja ponovo ga staviti u šerpu i kuvati. Vreme kuvanja je različito, zavisno od količine paradajza, a isto tako i od gustine koju želimo da positgnemo, pa se kreće od pola do jednog sata.

Obično se sok ukuva da bude nešto ređi, tako da se posle sipanja u boce i hlađenja nad gustim delom izdvoji jedan sloj tečnosti.

Istovremeno dok se paradajz kuva, pripremaju se boce (flaše). One moraju biti potpuno iste, oprane i prokuvane u vodi ili pak, oprane i stavljene u pećnicu na temperaturi od 120 stepeni.

Boce prilikom sipanja soka ne smeju biti suviše zagrejane, jer tada nastaje razlika u temperaturi stakla i soka, što može dovesti do pucanja boca. Kuvan paradajz čistom kašikom sipati u flaše, zatvoriti gumenim kapicama (kao voćni sok) ili pak, celofanom koji se malo ovlaži, dobro prilepi uz grlic boce i gumicom učvrsti.

Ovako povezane boce staviti na suvo mesto i pokriti ih nešto debljim pokrivačem da se održi što duže toplota, koja ujedno vrši i sterlizaciju soka. Potpuno hlade boce obrisati i ostaviti na suvo mesto.

Paradajz se može pripremiti i tako da se posle pranja i čišćenja odmah pasira, pa zatim ukuvava. Na ovaj način se bolje očuvaju boja paradajza i vitamini. Uobičajeno dodavanje salicila je nepotrebno i štetno. Ako je sve čisto i ako se postupa po uputstvu, paradajz se odlično čuva.

Kiseli kupus u glavicama

Kiseli kupus foto: pixabay.com

Najpre treba spremiti bure. Bure popariti vrućom vodom, pokriti ga i ostaviti da prenoći. Sutradan čistom četkom ga izribati, a slavinu udesiti tako da pod nju može stati poveći lonac. Bure staviti odmah na mesto i izdignuti ga od zemlje na tri kamena ili cigle. Kupus za ostavljanje treba da bude čvrst, a glavice srednje veličine. Kupus očistiti od spoljnih listova, oprati ga u hladnoj vodi, pa ga stavljati redom u bure, ali tako da koren bude gore okrenut.

U sredinu bureta staviti 5-6 kilograma soli u jednom grumenu. Ređati takođe između glavica jedan venac ljutih paprika i očićenog rena. Tako naređane oprane glavice naliti hladnom vodom.

Poručiti kod stolara dasku i krst od čvrstog drveta, čija će veličina biti tačno uzeta prema meri bureta ili kace. U napunjeno bure spustiti preko kupusa prvo daske, a preko njih krst.

Preko tako spremljenog krsta staviti naročitu vrstu belog kamena, koji treba prvo popariti i četkom izribati. Pri biranju kamena, paziti da bude čvrst. Što je kamen veći, utoliko je za kupus bolje. Kupus pokriti belim čistim stolnjakom i prvih nedelja pretakati ga dva puta nedeljno, a to znači: pod slavinu podmetnuti lonac, dići dasku i kamen, otočiti vodu iz kupusa i tu vodu vraćati opet natrag u bure.

Pretakanje se vrši zato da se raso ne oteže i da se kupus brže ukiseli. Ovako spremljen kupus može da traje i do maja meseca.

Površinu bureta čisto držati. Pretakanje kasnije vršiti jednom nedeljno.

Pekmez od mešanog voća

Pekmez od mešanog voća foto: pixabay.com

Za pekmez spremiti 2 kilograma crnog grožđa, 2 kilograma zrelih šljiva, 2 kilograma jabuka i 2 kilograma zrelog paradajza. Voće očistititi, dobro oprati i svako zasebno prokuvati da se može lako pasirati. Na ovu količinu voća i paradajza, znači 8 kilograma svega, staviti 2 kilograma šećera.

Na šećer, sipati 2-3 čaše vode, skuvati sirup što gušće, pa sirupu dodati celu propasiranu masu sa jednom velikom kašikom vanile. Kuvati pekmez, mešajući dok se ne zgusne. Vruć sipati u tegle i staviti u mlaku pećnicu da bi se na površini pekmeza obrazovala tanka korica.

Tegle zatim oprati, povezati i ostaviti na hladno mesto. Pekmez je vrlo dobrog ukusa i naročito preporučljiv za decu.

Pečene paprike s belim lukom za zimu

pečene babure, paprike foto: pixabay.com

Mesnate babure, koje se naročito za pečenje uzimaju, oprati i peći na žaru ili na ulju i okretati da se ravnomerno ispeku, ali nikako da paprike izgore. Malo ih prohladiti, oljuštiti, a mogu se i neljuštene stavljati.

Vinsko sirće pomešati sa uljem, solju i tucanim belim lukom i svaku papriku umočiti, pa ređati u manje tegle, nikako ne pritiskati paprike, i za dva prsta teglu ostaviti praznu.

Sada je preliti onom mešavinom sirćeta, ulja i luka u koju ste umakali paprike.

Teglu povezati celofanom ili pergament papirom i ostaviti na hladno mesto. Na ovaj način spremljene babure veoma su ukusne i dugo traju.

Ko ne voli beli luk, ne mora ga stavljati.

A kako se pravi najbolji domaći južnjački ajvar pročitajte OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • sudija

    20. septembar 2020. | 19:07

    Za kupus recept nije bas dobar.Danas svi ostsvljaju kupus u plavom plasticnom buretu gde staje oko 70kg kupusa ,to je bure od 120 l.Kupus se ocisti tako sto prvi listovi se bacaju i srce od kupusa se malo izdubi nozem oko 2cm. Posle pocinje redjanje kupusa u bure i u svaki kupus se sipa so u udubljenje od srca sto ste iskopali.U praznine oko glavica raseci glavicu kupusa i popunjavati rupe da sto vise stane u bure.Kad ste kupus poredjali u bure i posolili sa 1 kg soli tako ostaviti do sutra dan da kupus upije so.Sledeceg dana dodati jos 2kg.soli i napiniti bure vodom. Pozeljno je pretakati 2 puta nedeljno dok se kupus ne ukiseli a moze i jednom zavisi od vanjske temperature.stto hladnije to se manje pretace.Ako hocete roze rasov dodati jednu crvenu glavicu kupusa neoreporucuje se cvekla posle je kupus modar i dobija drugi ukus.Kad izvadite kupus rasov ne sme da se teglji ko sline onda niste bili dobar majstor .pozdrav od kupusara iz Trnovca kod Petrovca sa mlave. Ponavljam bure plavo 120l ide 3kg.soli ne vise .

    Podelite komentar

  • Pista

    20. septembar 2020. | 20:48

    Samo mi recite gde da nadjem grumen soli od 5-6 kg za kiseljenje kupusa dal da idem u Tuzlu u rudnik soli da ga iskopam ,izem vam recept sto bi rekla moja baba Naka.

    Podelite komentar

  • Loki

    20. septembar 2020. | 13:07

    Ono za kupus je glupost; gde da iskopam grumen soli?

    Podelite komentar