• 0
 ≫ 

Srećan vam početak jeseni! 5 recepata za novo godišnje doba i u kuhinji

, Telegraf
 ≫ 

Sve od čorbe do kolača...

  • 0
Čorba

Foto: Pixabay

Vreme napolju ne svedoči o tome danas zvanično počinje jesen. Možda zbog toga što škola počinje na jesen svi povezujemo ovo godišnje doba sa novim počecima, iako priroda zapravo polako vene u ovom periodu.

Iskoristite ovu jesen za isprobavanje novih recepata.

 

1. Čizkejk od bundeve

čizkejk od bundeve

Printscreen: Youtube/TatyanasEverydayFood

 

Sastojci:

 

Kore:

 

  • 2 šolje mlevenog keksa
  •  

  • 3 kašike smeđeg šećera
  •  

  • pola kašičice mlevenog cimeta
  •  

  • 120 g otopljenog maslaca

 

Fil:

 

  • 230 g krem sira
  •  

  • 20 g pirea od kuvane bundeve
  •  

  • 3 jajeta i 1 žumance
  •  

  • četvrt šolje kisele pavlake
  •  

  • jedna i po šolja šećera
  •  

  • pola kašičice mlevenog cimeta
  •  

  • psrtohvat rendanog muskatnog oraščića
  •  

  • malo karanfilića
  •  

  • 2 kašike brašna
  •  

  • 1 kašičica ekstrata vanile

 

Priprema:

Zagrejte rernu na 170 C.

U posudu srednje veličine stavite keks, šećer i cimet. Dodajte maslac. Zamesite, prebacite u posudu za pečenje i poravnajte.

Ulupajte krem sir i dodajte pire od bundeve, jaja, žumance, kiselu pavlaku, šećer i začine. Sve dobro promešajte.

Prelijte preko kore i stavite u rernu. Pecite kolač oko sat vremena. Kada je ispečen i ohlađen, stavite u frižider da odstoji četiri sata pre služenja.

 

2. Lenja pita sa jabukama

Lenja pita

Printscreen: Youtube/Domaci Recepti

 

Sastojci:

 

Testo:

 

  • 3 jajeta
  •  

  • čaša šećera
  •  

  • čaša ulja
  •  

  • 2 čaše brašna
  •  

  • čaša jogurta
  •  

  • kesica praška za pecivo

 

Fil:

 

  • 1 kg jabuka
  •  

  • 2 kašike ulja
  •  

  • šećer po potrebi
  •  

  • 2-3 kašike griza

 

Priprema:

Za testo u posudi pomešajte jaja, šećer, ulje, brašno s praškom za pecivo i jogurt. Sve dobro izmešajte i napravite testo.

Za fil oljuštite jabuke, izrendajte i izdinstajte na ulju. Dodajte griz i šećer po potrebi.

Sipajte pola testa u podmazan pleh i pecite par minuta dok se ne uhvati korica. Zatim sipajte fil, preko fila stavite drugu polovinu testa.

Pecite 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Kad je pita pečena, pospite je šećerom u prahu i isecite na kocke.

 

3. Pečene paprike punjene sirom

Paprika

Printscreen: Youtube/Bokina kuhinja

 

Sastojci:

 

  • 8-12 paprika
  •  

  • ½ šoljica mekog kozjeg sira
  •  

  • začinsko bilje - peršun, origano, beli luk
  •  

  • maslinovo ulje
  •  

  • biber i so

 

Priprema:

Pomešajte sir za začinima i napunite njime očišćene paprike.

Poređajte ih u vatrostalnu činiju i zapecite na 200 stepeni oko 20 minuta.

Ukoliko želite, preko njih možete da prelijete i neutralnu pavlaku i zapečete.

Za dekoraciju stavite svež peršun.

 

4. Čorba od paradajza i bosiljka

Paprika

Printscreen: Youtube/Food Wishes

 

Sastojci: 

 

  • 1 kašika maslinovog ulja
  •  

  • 1 crveni luk
  •  

  • celer
  •  

  • 3 režnja belog luka
  •  

  • so, biber
  •  

  • 2 kašike paste od paradajza
  •  

  • oko 3 šolje seckanog paradajza ili pelata
  •  

  • pola šolje seckanog svežeg bosiljka
  •  

  • 6 šolja povrćnog temeljca
  •  

  • pola kašičice sode bikarbone
  •  

  • majčina dušica

 

Proprema:

Na maslinovom ulju dinstajte iseckani crveni luk, celer i beli luk.

Dodajte paradajz pastu, seckani paradajz, so, biber i ostale sastojke.

Poklopite i kuvajte 15 tak minuta.

Čorbu možete smiksati štapnim mikserom direktno u šerpi kako bi bila gušća i homogena.

Pospite s još malo seckanog bosiljka i servirajte vruće.

 

5. Čorba od karfiola i parmezana

Čorba

Printscreen: Youtube/ Headbanger's Kitchen

 

Sastojci: 

 

  • 2 kašike maslaca
  •  

  • 8 režnjeva belog luka
  •  

  • 1 crveni luk
  •  

  • so, biber
  •  

  • 2 glavice karfiola
  •  

  • 8 šolja povrćnog temeljca
  •  

  • 2 šolje vode
  •  

  • majčina dušica
  •  

  • parmezan (za posnu varijantu koristiti biljni)

 

Priprema:

Na maslacu dinstajte beli i crveni luk, a zatim dodajte so i biber, narendani karfiol (ili naseckan u seckalici/multipraktiku), povrćni temeljac, vodu i začine.

Kuvajte poklopljeno 15 minuta pa dodajte na kraju pola šolje rendanog parmezana i ¼ šolje seckanog vlašca. Izmiksajte štapnim mikserom da biste dobili gustu krem čorbu.

 

Prijatno!

Video: Ovaj rolat od piletine i slanine baca najizbirljivije goste u trans

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima