• 0

Srećan vam početak jeseni! 5 recepata za novo godišnje doba i u kuhinji

, Telegraf

Sve od čorbe do kolača...

  • 0
Čorba

Foto: Pixabay

Vreme napolju ne svedoči o tome danas zvanično počinje jesen. Možda zbog toga što škola počinje na jesen svi povezujemo ovo godišnje doba sa novim počecima, iako priroda zapravo polako vene u ovom periodu.

Iskoristite ovu jesen za isprobavanje novih recepata.

1. Čizkejk od bundeve

čizkejk od bundeve

Printscreen: Youtube/TatyanasEverydayFood

Sastojci:

Kore:

  • 2 šolje mlevenog keksa
  • 3 kašike smeđeg šećera
  • pola kašičice mlevenog cimeta
  • 120 g otopljenog maslaca

Fil:

  • 230 g krem sira
  • 20 g pirea od kuvane bundeve
  • 3 jajeta i 1 žumance
  • četvrt šolje kisele pavlake
  • jedna i po šolja šećera
  • pola kašičice mlevenog cimeta
  • psrtohvat rendanog muskatnog oraščića
  • malo karanfilića
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica ekstrata vanile

Priprema:

Zagrejte rernu na 170 C.

U posudu srednje veličine stavite keks, šećer i cimet. Dodajte maslac. Zamesite, prebacite u posudu za pečenje i poravnajte.

Ulupajte krem sir i dodajte pire od bundeve, jaja, žumance, kiselu pavlaku, šećer i začine. Sve dobro promešajte.

Prelijte preko kore i stavite u rernu. Pecite kolač oko sat vremena. Kada je ispečen i ohlađen, stavite u frižider da odstoji četiri sata pre služenja.

2. Lenja pita sa jabukama

Lenja pita

Printscreen: Youtube/Domaci Recepti

Sastojci:

Testo:

  • 3 jajeta
  • čaša šećera
  • čaša ulja
  • 2 čaše brašna
  • čaša jogurta
  • kesica praška za pecivo

Fil:

  • 1 kg jabuka
  • 2 kašike ulja
  • šećer po potrebi
  • 2-3 kašike griza

Priprema:

Za testo u posudi pomešajte jaja, šećer, ulje, brašno s praškom za pecivo i jogurt. Sve dobro izmešajte i napravite testo.

Za fil oljuštite jabuke, izrendajte i izdinstajte na ulju. Dodajte griz i šećer po potrebi.

Sipajte pola testa u podmazan pleh i pecite par minuta dok se ne uhvati korica. Zatim sipajte fil, preko fila stavite drugu polovinu testa.

Pecite 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Kad je pita pečena, pospite je šećerom u prahu i isecite na kocke.

3. Pečene paprike punjene sirom

Paprika

Printscreen: Youtube/Bokina kuhinja

Sastojci:

  • 8-12 paprika
  • ½ šoljica mekog kozjeg sira
  • začinsko bilje - peršun, origano, beli luk
  • maslinovo ulje
  • biber i so

Priprema:

Pomešajte sir za začinima i napunite njime očišćene paprike.

Poređajte ih u vatrostalnu činiju i zapecite na 200 stepeni oko 20 minuta.

Ukoliko želite, preko njih možete da prelijete i neutralnu pavlaku i zapečete.

Za dekoraciju stavite svež peršun.

4. Čorba od paradajza i bosiljka

Paprika

Printscreen: Youtube/Food Wishes

Sastojci: 

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 crveni luk
  • celer
  • 3 režnja belog luka
  • so, biber
  • 2 kašike paste od paradajza
  • oko 3 šolje seckanog paradajza ili pelata
  • pola šolje seckanog svežeg bosiljka
  • 6 šolja povrćnog temeljca
  • pola kašičice sode bikarbone
  • majčina dušica

Proprema:

Na maslinovom ulju dinstajte iseckani crveni luk, celer i beli luk.

Dodajte paradajz pastu, seckani paradajz, so, biber i ostale sastojke.

Poklopite i kuvajte 15 tak minuta.

Čorbu možete smiksati štapnim mikserom direktno u šerpi kako bi bila gušća i homogena.

Pospite s još malo seckanog bosiljka i servirajte vruće.

5. Čorba od karfiola i parmezana

Čorba

Printscreen: Youtube/ Headbanger's Kitchen

Sastojci: 

  • 2 kašike maslaca
  • 8 režnjeva belog luka
  • 1 crveni luk
  • so, biber
  • 2 glavice karfiola
  • 8 šolja povrćnog temeljca
  • 2 šolje vode
  • majčina dušica
  • parmezan (za posnu varijantu koristiti biljni)

Priprema:

Na maslacu dinstajte beli i crveni luk, a zatim dodajte so i biber, narendani karfiol (ili naseckan u seckalici/multipraktiku), povrćni temeljac, vodu i začine.

Kuvajte poklopljeno 15 minuta pa dodajte na kraju pola šolje rendanog parmezana i ¼ šolje seckanog vlašca. Izmiksajte štapnim mikserom da biste dobili gustu krem čorbu.

Prijatno!

Video: Ovaj rolat od piletine i slanine baca najizbirljivije goste u trans

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima