• 8

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stari recept za kiseljenje kupusa: Ovako se neće kvariti i biće ukusan mesecima!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pogledajte kako se pravilno kiseli kupus

  • 8
Kiseli kupus foto: pixabay.com

Novi recepti za kiseli kupus obično počinju rečima – na toliko i toliko kupusa (ili vode), ide toliko soli…

Međutim, stari domaćini nikada nisu kupovali so baš po takvoj meri, već je u kući morala da postoji dovoljna rezerva.

Oni su se za ostavljanje kupusa za zimu počinjali na sledeći način – kupovinom najboljeg kupusa!

Idealno bi bilo da prvo kupite jednu ili dve glavice i proverite da li kupus ima slatkast ukus.

Ako ima, to je pravi, a ako malo ljuti, bolje ga potrošite za salatu ili kuvanje, a za burence tražite neki drugi.

Takođe, proverite da slučajno nema puževa golaća u glavici, jer ako je rod takav, kiseli kupus se neće održati.

Dobre su one sorte koje imaju tanje “žile”, a poslovično su najbolji “futoški” i “srpski melez.”

Kad odaberete pravi kupus, očistite ga temeljno od spoljnih listova a onda zarežite svaki koren “na krst” i izvadite sredinu što više možete.

U svaku izdubljenu glavicu sipajte po kašičicu soli, pa ih ređajte pažljivo jednu uz drugu.

Glavice ne smeju da se pritiskaju, ali ni da budu suviše labavo spakovane.

Otvor u korenu, u kome je so, ostaje okrenut na gore.

Dok ređate glavice, sa strane uglavite i plastično crevo koje treba da ide od dna do vrha bureta. Služiće za pretakanje rasola.

Kad poređate glavice, postavite plastičnu rešetku ili čamove daščice i pritisnite kamenom i ostavite preko noći da kupus odstoji.

Ako sutradan može da se doda još neka glavica, popunite bure još malo.

Razmutite so u hladnoj vodi, tako da ukus bude neprijatno slan.

Prelijte kupus, zatvorite i već sutradan proverite da li treba dodati još presolca.

Čim se počne osećati izmenjen miris, počinje pretakanje i ono se obavlja svaki dan.

Crevom izvući pun lonac presolca sa dna bureta, pa ga preliti odozgo preko kupusa.

Ponoviti proceduru nekoliko puta.

Kada kupus dostigne željeni nivo kiselosti, dodajte u bure vinobran, prema uputstvu na kesici a u skladu s količinom kupusa, piše portal "Stvar ukusa".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • PN

    5. oktobar 2020. | 16:04

    Jel ima neki slabiji otrov od vinobrana pa da stavim i ja,za mene je prejak i nikada ga ne koristim jer može i bez njega.

    Podelite komentar

  • GOCA

    5. oktobar 2020. | 19:55

    Sad su otkrili kako se kiseli kupus? Moja pokojna baba bez dana škole pa znala da kiseli dobar kupus i to ne bure ce negu kaca de stane 200kg i više. To više pišu recepte više neznamo da uradimo nešto kako treba. 🤔🤔🤔

    Podelite komentar

  • rikimil

    5. oktobar 2020. | 17:49

    Ne znam koliko je dobro sa čamovim daščicama, sadrže smolu. Bolje je da to budu hrastove ili dudove.

    Podelite komentar