• 1

Diskriminacija i u svetu kuvanja: Od 100 najboljih kuvara na svetu samo su 5 bile žene

, Telegraf

Nova kolumna prof. dr Nenada Dikića

  • 1
kuvanje

foto: pixabay.com

Zahvaljujući društvenim mrežama pročitao sam članak o sto najboljih kuvara na svetu. Samo pet žena je među njima. Dobre kuvare sam oduvek smatrao velikim profesionalcima, i u šali ih poredio sa kardiohirurzima, ali nikad nisam razumeo zašto ima tako malo žena. 

Učio sam da kuvam od bake i mame. Čitao sam Patin kuvar, ali i druge koje su uglavnom pisale žene. U komšiluku postoji gospođa Buba koja nam stalno sprema neke specijalitete. U prevodu nije da ne znam muškarce kuvare, ali znam više žena.

A onda sam zagrebao po internetu i video da pristrasnost medija, pristup kapitalu, seksualno uznemiravanje, nedostatka pomoći oko dece, podrške samohranim roditeljima i marginalizacija žena utiče na njihovu nemogućnost da budu ravnopravne.

Ozbiljniji članci su ukazali na nedostatak mentorstva i  mogućnosti za napredovanje, nemanje sigurnosti posla zbog planiranja porodice i starosnu diskriminaciju. Nije izostala ni veća razlika u platama. Mogu da pokušam da razumem razliku u premijama za tenisere i teniserke, zbog većeg obrta novca, ali ne mogu da razumem zašto kuvarice nemaju iste plate kao kuvari u istom restoranu. Čime to kuvari začine hranu i budu uspešniji.

Snimljeno je toliko filmova o kuvarima. "Chef“, 2014 (Jon Favreau, Sofía Vergara), "Burnt“, 2015 (Bradley Cooper, Sienna Miller) "Julie and Julia“, 2009 (Meryl Streep, Amy Adams) pa sve do crtanog "Ratatouille“, 2007 u kome miš (ne mišica) kuva. Međutim za moju priču najviše odgovara dokumentarni film "A fine line“, 2014 u kome autorka upravo postavlja sebi isto pitanje kao i ja.

Zahvaljujući kanalima o kuvanju na kablovskoj imali smo prilika da vidimo mnogo dobrih kuvarica, ali ipak Džejmi Oliver je opšte poznat, a kuvarice prepoznaju samo oni posvećeni. Za Antoni Burdenom se žali kao za rok zvezdama, dok veliki broj kuvarica anonimno korača svetom i ostaju neprepoznate.

A onda sam našao da se kuvarice posebno takmiče i da je na poslednjem takmičenju 2019. pobedila Danijela Soto Ines, Meksikanka koja radi u prestižnom restoranu Kosme u Njujorku. Njen inspirativni govor je počela tako da se zahvaljuje kao kuvarica, ali i kao čovek. Verovatno kao Hispano Amerikanka koja kuva u Njujorku je imala mnogo razloga da tako počne. Rekla je da se rodila u Meksiko Sitiju i da je pre nego sto je progovorila već glancala sudove svoje bake. Odrasla je kuhinji gde se pričalo samo o kuvanju i pečenju pa je izgledalo normalno da je u tome poželela da se iskuša u profesionalnim vodama.  Ono što joj je prvo zametalo je uštogljena atmosfera u svetskim kuhinjama i to je promenila. I bila je u pravu jer se radost, sreća i timski rad koji je kreirala u kuhinji preselila na tanjire, pa su i gosti bili u istom raspoloženju. Na kraju dana sve je vezano za vrednosti, jer kako kaže ideju koju neko prima lakše je prihvatiti ako je daje neko ko voli svoj posao. Ona i njen tim su pokazali da su njihova glad za uspehom i drugarstvo bili presudni da se svakim obrokom izbore sa neznanjem i predrasudama.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

I čini mi se da neznanje i predrasude u 21. veku moraju da budu pobeđene, jer kuvanje kao i šah ne može da bude podeljeno prema polovima. Žene bi morale da preuzmu primat jer u realnosti sve kuvaju i jednostavno iz toga bi moralo da izađe kvalitet. Ako je u šahu opravdanje da muškarci razmišljaju logički, a žene emotivno i to je razlog zašto nisu podjednako uspešni, onda je vreme da žene iskoriste emocije i preuzmu primat u kuvanju Ili šahovski rečeno vreme je da kažu kuvarima šah–mat.

Za Telegraf.rs piše prof. dr Nenad Dikić sa Univerziteta Singidunum

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima