• 6
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gastronomija je naš zaštitni znak, a sada želimo da znamo i koje je vaše omiljeno srpsko jelo

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Želimo da čujemo vaše mišljenje

  • 6
Sarma, jelo, hrana Foto: Shutterstock

Srpska gastronomija je zaista svetski poznata. Većina jela koja koja smatramo domaćim, zasitiće i najvećeg gurmana. Naša kuhinja ni nama nikada ne može da dosadi, pa nam često i nedostaje posle putovanja u inostranstvo. Ipak, sada želimo da saznamo koje je najbolje srpsko jelo?

Sarma

Sarma je verovatno najpopularnije srpsko jelo širom sveta. Iako je spremaju i Mađari, neosporno je da prava balkanska sarma ima svoj poseban, jedinstven i prepoznatljiv ukus.

Mnogi stranci koji prvi put posete Srbiju žele da probaju sarmu, a posle je zavole za ceo život.

Ćevapi

Ćevapi ili kako ih iz milošte zovemo, ćevapčići sa pravom mogu da ponesu titulu kralja srpskog roštilja. Nijedna proslava ne može da se održi bez ovog specijaliteta na stolu.

Ćevapi, ćevapčići Foto: Shutterstock

Ajvar

Pravi srpski doručak ili večera jeste ajvar namazan na parče hleba. Ovaj namaz takođe je najpopularniji i možna najlepši prilog uz svako domaće jelo.

Komplet lepinja

Moglo bi se reći da je komplet lepinja zaštitni znak Zapadne Srbije. Kada posetite Zlatibor verovatno barem jednom naručite komplet lepinju, koja vas toliko zasiti da često ne možete da je pojedete celu.

Komplet lepinja Printskrin: YouTube/Beogradska hronika Jutarnji program

Prebranac

Naravno skoro svi narodi koriste pasulj zato što je jeftina i ukusna namirnica, ali srpski prebranac je jedno od glavih jela na svakoj posnoj slavi. Zbog neobičnog načina pripreme intrigira mnoge strance da ga probaju.

Gibanica

Gibanica je jedna od poznatijih kulinarskih specijaliteta Srbije. Pita sa sirom je inače tipično jelo širom regiona, ali se ujedno može nazvati i domaćom.

Pita sa sirom, sirnica, burek, gibanica Foto: Shutterstock

Karađorđeva šnicla

Karađorđeva šnicla ili "devojački san", jelo je koje je nastalo spontano, ali uspelo da osvoji mnoga srca. Osmislio ju je poznati srpski kuvar, Milan Stojanović, u želji da impresionira specijalne gošće u svom restoranu.

Varijacija u pripremi Karađorđeve šnicle ima nekoliko, ali će sve da vas oduševe ukoliko sebe smatrate gurmanom.

Želimo da čujemo i vaše mišljenje:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • ✍️

    29. oktobar 2020. | 18:39

    Sve mi je omiljeno.👍

    Podelite komentar

  • Borka

    29. oktobar 2020. | 20:36

    A,zasto nema svadbsrskog kupusa?Jel I to treba da nam ukradu I svojataju?

    Podelite komentar

  • Danica

    29. oktobar 2020. | 20:07

    Svadbarski kupus(suva rebra) u zemljanom loncu,jagnjetina pod sacem i komplet lepinja.

    Podelite komentar