• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

5 trikova profesionalnih kuvara: Šta raditi ako presolite jelo, a šta kada vam zagori?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Korisni saveti za nove domaćice

  • 2
kuvar, kuvanje, jelo, spremanje Foto: Pixabay

Čak i najiskusniji profesionalni kuvari ponekad presole ili preprže neko jelo, ali za sve postoji rešenje.

Koliko god se samouvereno snalazili u kuhinji, svako ponekad može da napravi grešku. U nastavku možete da otkrijete koje trikove koriste profesionalni kuvari. Neki od njih su tradicionalni i dobro poznati u krugovima domaćica, dok su drugi u bukvalnom smislu reči "male tajne velikih kuvara".

Šta uraditi ako presolimo jelo?

Ukoliko je jelo preslano, poželjno je razmotriti mogućnost opreznog dodavanja vode. Iako će se smanjiti koncentracija soli, time rizikujemo da voda razblaži ukus i pokvari jelo.

Dobro poznat, tradicionalni trik je naravno dodavanje oljuštenog krompira ili pirinča.

Kako popraviti previše kiselo jelo?

Ako je jelo suviše kiselo, uvek se može dodati kašika šećera. Ukoliko spremate paradajz čorbu, malo kečapa takođe može da pomogne, zato što i on sadrži šećer.

paradajz čorba Foto: Pixabay

Zagorelo kuvano jelo

Ako kuvano jelo zagori, možemo pokušati da ga spasimo tako što ćemo ga preliti u drugu posudu bez mešanja, i nastaviti kuvanje, ukoliko ukus nije pokvaren.

Sve o podgrevanju

Iako to nije uvek moguće, poželjno je da pripremljena jela odmah pojedemo. Podgrevanje može da pokvari ukus, ili čak da prozivede toksične materije u hrani.

Hrane koje posebno ne smeju da se podgreju su: spanać, krompir, celer, i jaja.

Kako proveriti da li je meso gotovo?

Najlakše možete da proverite da li je bareno, pečeno ili prženo meso tako što ćete viljušku da ubodete u središte mesa. Ako možete da je izvučete bez otpora, znači da je meso spremno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Lejla

    10. decembar 2020. | 18:36

    Poslužite zetu ili svekrvi...

    Podelite komentar

  • stalno moram da upisem ime

    10. decembar 2020. | 19:03

    Za previse kiselo jelo dodavanje secera samo maskira ukus. Ako dodate malo sode bikarbone neutralisacete kiselinu u jelu.

    Podelite komentar