• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saveti profesionalnih kuvara: Kako napraviti najhrskaviji pekarski krompir kao iz restorana?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neodoljiv ukus uz samo par trikova

  • 1
Krompir Foto: Pixabay

Čarli Hajbert, glavni kuvar u jednom britanskom restoranu objasnio je kako možemo da pripremimo krompir u rerni na najbolji mogući način.

Da bi krompir bio mekan iznutra, pre pečenja treba ga napola skuvati. Takođe, mora da se uzme u obzir i oblik - što je veći komad sa više ivica biće i hrskaviji.

- Oljuštite ih i isecite na ono što ja zovem "oblik pečenog krompira", tako da ima što više ivica da biste dobili što više površina koje će biti hrskave. Zatim ih prelijte hladnom vodom i dodajte šaku soli. Kada voda proključa kuvajte ih još sedam minuta. Ocedite ih, stavite u pleh i posolite - savetuje Čarli.

Mali trikovi

Svaki kuvar ima svoju tehniku da krompir učini što hrskavijim, ali svi se slažu da je neophodno da se on dobro osuši pre pečenja.

- Da biste bili sigurni da ste dobili zaista hrskav krompir, nakon što ga prokuvate, pustite da se polako ohladi na sobnoj temperaturi pre nego što ga stavite u rernu. Ovo pomaže krompiru da se bolje osuši, a što je manje vlažan, na kraju će postati izuzetno hrskav i savršeno mekan iznutra - tvrdi londonski kuvar Jorjon Kolazo.

kuvani krompir kuvanje Foto: Pixabay

Kuvar Nil Rankin dodao je da krompir možete da skuvate noć pre i ostavite ga u frižideru da biste sutradan imali manje posla.

Koja je mast najbolja?

Što se tiče vrste masti u kojoj pravite pečeni krompir, postoji puno opcija. Većina kuvara preporučuje gušćju mast. Neophodno je zagrejati mast pre upotrebe, pa je najbolje to učiniti pre nego što započnete sa  kuvanjem.

Ako ste vi ili vaši gosti vegani ili vegetarijanci, biljna ulja, poput kokosovog, su dobra alternativa.

Kako začiniti krompir?

Iako neki kuvari vole da dodaju samo malo soli, drugi popularni ukusi uključuju beli luk ili ruzmarin. Začine je najbolje dodati na kraju kada krompir izvadite iz rerne.

foto Pixabay foto Pixabay

Koliko dugo treba da se peče?

Dok neki kuvari preferiraju dugo pečenje, drugi kraće peku na višoj temperaturi.

Džef Bejker objašnjava da to zavisi od veličine i količine krompira, zato moramo sami da procenimo kada je on spreman.

- Preporučio bih najmanje 30 minuta na 200 stepeni, uz proveru na svakih 10-15 minuta. Ako ni posle 30 minuta još uvek niste sigurni, izvadite krompir i probajte ga - rekao je Bejker za "Metro".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    25. decembar 2020. | 23:20

    jorjon colazo = horhon kolaso

    Podelite komentar