• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Recept za omiljenu italijansku pastu od samo 3 sastojka koju zapravo nije tako lako napraviti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ste čuli za cacio e pepe pastu?

  • 5
testenina cacio e pepe Foto: Shutterstock

Cacio e pepe (Sir i biber) jelo je od samo tri sastojka od kojih su dva vidljiva na prvi pogled. Kaćio je naziv za sir od ovčjeg mleka, a zajedno sa pepeom, odnosno crnim biberom sjedinjuje se sa testeninom kako bi se stvorio bogati, kremasti sos koji je podjednako ukusan. Ipak, iako recept deluje jednostavno, zapravo je potrebno vreme kako biste ga usavršili.

Prema legendi, jelo se prvi put pojavilo pre nekoliko vekova među pastirima koji su letnje mesece provodili na livadama Apenina. Čuvajući svoja stada, pastirli bi kupili zalihe testitenine i bibera, a onda koristili sir koji su sami pravili kako bi napravili ukusno jelo koje bi ih grejalo tokom hladnih večeri.

- Crni biber direktno stimuliše receptore toplote, pa je tako pomagao pastirima da se zaštite od hladnoće. S druge strane, testenina je garantovala dovoljno energije - rekla je za BBC Alesandra Argiolac, marketing menadžer jedne kompanije za proizvodnju testenine.

Poput mnogih italijanskih klasika, tajna uspeha ovog jela jeste u čistoći njegovih sastojaka. Odstupati od jednostavne formule od tri sastojka, znači i rizik da razljutite lokalce.

Glavni kuvar restorana "La George" u Parizu, Simone Zanoni kaže da iako je recept više nego jednostavan, finese pripreme treba usavršiti kako bi ova pasta bila savršena.

Cacio e pepe prema Zanonijevom receptu

Sastojci:

  • 200 grama visokokvalitetnih, zanatskih špageta (Zanoni koristi napuljske špagete)
  • 4-7 grama divljeg crnog bibera
  • 160 grama ovčjeg kačakavalja (Pecorino Romano)
  • 3 litre vode začinjene sa 15 grama košer soli

Priprema:

Izmerite sve sastojke unapred. Zrna bibera usitnite. Kačavalj izrendajte što sitnije (uklonite korice sa kačkavalja).

Kada voda provri, dodajte špagete. Na početku lagano promešajte da se testenina ne bi zalepila za dno posude.

U međuvremenu, na laganoj vatri u drugoj šerpi propržite 3/4 od navedene količine bibera dok ne postane aromatično, oko jedan minut. Pazite da ne zagori.

Uklonite šerpu sa vatre i u biber lagano dodajte 2 do 3 kutlače vode u kojoj se kuva pasta. Sačekajte da provri, pa dodajte korice od sira i dinstajte sve zajedno.

Kada su špagete napola kuvane (nakon otprilike 6 minuta), prebacite ih u tiganj sa biberom i vodom od testenine, zadržavajući preostalu vodu za kuvanje. Štaviše, dodajte još jednu kutlaču vode iz šerpe u kojoj su se kuvale špagete.

Nastavite da dinstate špagete još par minuta otkako su postale al dente. Sklonite sa šporeta i ostavite da "odmore". U tiganju treba da ostane malo vode od kuvanja.

Nakon što prođe par minuta dodajte još rendanog sira sa biberom na testeninu odgozgo, a ako treba dodajte još malo vode jer kako se testenina hladi, tako će sos postajati gušći.

Poslužite i na vrh dodajte malo bibera i još sveže naredanog sira.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Corso Sempione

    26. decembar 2020. | 14:12

    Stave i obicno maslinovo ulje sa biberom ili peperoncino, paprika ljuta tucana ili rikota sir, maslinovo i pepe. Imaju dosta jednostavnih i jeftinih nacina za pastu.

    Podelite komentar

  • Corso Sempione

    26. decembar 2020. | 19:14

    Biber ne koriste u prahu, vec u zrnu i melju ga u trenutku pripreme, isto kao i onu krupniju so. Ukus je totalno drugaciji.

    Podelite komentar

  • Labrador

    26. decembar 2020. | 19:11

    Jel ide leba sa ovim jelom?

    Podelite komentar