• 5

Šumadijski kupus sa mesom, slaninicom i čvarcima: Recept koji će vas najbolje ugrejati ove zime

, Telegraf

Kulinarski specijalitet kom se ne može odoleti

  • 5
Šumadijski kupus; foto screenshot Youtube/Uradi sama

Šumadijski kupus; foto screenshot Youtube/Uradi sama

 

Naša tradicionalna kuhinja mnogim turistima je fascinantna, a nije strano ni da se naši recepti dele širom sveta. Pa, u suret praznicima, kako bi trpeza bila bogata, evo i šumadijskog kupusa po originalnom receptu.

U nekim krajevima Srbije domaćice spremaju ovaj kupus kao svadbarski, ali ne stavljaju čvarke.

 

Sastojci:

 

  • 4 kg kiselog kupusa
  •  

  • 300 gr svinjskog mesa
  •  

  • 300 gr junećeg mesa
  •  

  • 300 gr kobasica
  •  

  • 500 gr suvih rebara
  •  

  • 200 gr čvaraka
  •  

  • 400 gr suve slanine
  •  

  • so, biber, aleva paprika

 

Priprema:

Iseckajte kupus na krupnije komade. Meso iseckajte na sitnije komade i posolite ga, a suva rebra operite u mlakoj vodi.

U veći lonac ili zemljani sud stavite na dno nekoliko listova suve slanine, pa red iseckanog kupusa, svinjskog mesa, pa ponovo kupusa.

Potom stavite red kobasica, pa kupusa. Isto uradite i sa junećim mesom, suvim rebrima, slaninom i čvarcima - između svakog reda mesa stavljajte red kiselog kupusa. Odozgo stavite ponovo slaninu sečenu na listove, a potom prekrijte sa nekoliko celih listova kupusa.

U litar vode izmešajte začine, pa prelijte sadržaj lonca tako da sve ogrezne.

Krčkajte nekoliko sati na tihoj vatri.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok