• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vasilica sa medom – obavezna na trpezi za Mali Božić: Po ovom receptu pravile su je naše bake

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvog dana srpske Nove godine domaćice mese obredne hlepčiće koje ukućani jedu za doručak

  • 0
Vasilice; foto screenshot Youtube/Kuhinja Valentina Mašković Vasilice; foto screenshot Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Prvog dana Nove godine po julijanskom kalendaru, Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom. Običaj je da se 14. januara, na Mali Božić, u domaćinstvima u Srbiji sprema obredni kolač nazvan vasilica.

U različitim delovima Srbije vasilica se pravi na drugačiji način – u Vojvodini je prave u vidu manjih hlepčića i premazuju medom, u južnoj Srbiji pune sirom, u Homolju vasilicu prave od kukuruznog brašna, a ponegde je običaj da ovaj obredni kolač bude napravljen od ručno rađenog lisnatog testa.

Donosimo vam recept za vasilicu koja se premazuje medom i koju bi, po tradiciji, trebalo jesti za doručak.

Sastojci:

  • 20 grama kvasca
  • pola kafene kašičice šećera
  • kafena kašičica soli
  • pola litra tople vode
  • kilogram brašna
  • 50 mililitara ulja
  • med
  • mleveni orasi i jezgra oraha (po želji)

Priprema:

Izmrvite kvasac, dodajte šećer, malo tople vode i malo brašna, pa promešajte i ostavite da se kvasac aktivira. Dodajte ostatak brašna, so, ostatak vode i ulje, i mesite dok ne dobijete testo koje se ne lepi za ruke.

Premesite, prekrijte testo krpom i ostavite ga da „odmori“ pola sata. Onda testo još jednom premesite, pa oblikujte pogačice i stavite ih u podmazan pleh.

Pecite na 200 stepeni dok vasilice ne porumene, pa ih premažite medom, pospite mlevenim orasima, ukrasite polovinom jezgra oraha i jedite dok su tople.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti