• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo kako možete lako da spremite svetosavske perece: Omiljeni običaj mnogih mališana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na Savindan većina domaćica u našoj zemlji mesi perece

  • 0
perece

Printskrin: Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

Priprema svetosavskih pereca je veoma stari običaj, koji je i danas opstao, a verovatno je omiljeni običaj najmlađih članova domaćinstva. Pomoću ovog recepta možete jednostavno da pripremite perece.

Sastojci:

 

  • 3 dl mleka
  •  

  • 3 dl vode
  •  

  • 2 dl ulja
  •  

  • 1 kockica kvasca
  •  

  • 2 kašike soli
  •  

  • 1 kašika šećera
  •  

  • 1 kg brašna
  •  

 

Slani preliv:

  • 2 kašike soli
  •  

  • 4 kašike brašna
  •  

  • 1 dl vode
  •  

 

Priprema:

 

Pomešati vodu i mleko, udrobiti kvasac, dodati šećer i promešati. Zatim sipati ulje, i polako dodati već pomešano brašno i so. Umesiti glatko testo i ostaviti na toplom mestu da naraste.

Staviti testo na radnu površinu, blago premesiti i kidati količinu koja staje u šaku.

Napraviti nekoliko valjaka i ređati ih jedno pored drugog zatim premazati uljem sa svih strana i ostaviti da odmori 15-20 minuta.

Pouljenim dlanovima blagim pritiskom na testo stanjiti valjak na željenu dužinu i debljinu. Uhvativši testo na dva kraja, prebaciti jednu preko druge, okrenuti, a krajeve smestiti ispod gornjeg dela testa formirajući perecu.

Ostaviti testo na par minuta, zatim poređati perece na tepsiji obloženoj papirom za pečenje i staviti u zagrejenu rernu na 200 stepeni i peći 5-7 minuta, dok ne krenu blago da rumene.

Dok se perece spremaju napraviti preliv. Pomešati so i brašno postepeno dodavajući vodu uz stalno mešanje. Preliv je spreman kada se ne lepi za kašiku.

Kada perece dobiju blago rumenu boju izvaditi ih iz rerne i posuti slanom tečnošću, zatim vratiti u rernu na dva minuta.

Prijatno!

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti