• 4

Domaće princes krofne, pune ukusnog fila: Recept za tradicionalnu poslasticu koja se topi u ustima

Napravite popularni kolač na starinski način

  • 4
foto Pixabay

foto Pixabay

Svako ko voli kremaste kolače, neće odoleti princes krofnama. Mnoge mlade domaćice najradije kupuju gotove „princeze“ u poslastičarnici, jer im ne polazi za rukom da naprave hrskavo testo.

Trik je u tome da bi testo za "princeze" trebalo staviti u već dobro zagrejanu rernu i ne otvarati vrata rerne dok krofne nisu ispečene – tako će biti iznutra vazdušaste, a spolja hrskave.

Iako je u današnje vreme popularno praviti princes krofne sa pudingom od vanile, naše bake su fil spravljale od mleka, žumanaca, šećera, brašna i vanil-šećera koji ovom kolaču daje posebnu aromu.

Sastojci za testo:

  • 250 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 150 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 jajeta

Fil:

  • litar mleka
  • 4 žumanca
  • 5 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 5 kašika brašna
  • 150 gr putera

Priprema:

Najpre napravite fil, jer će mu biti potrebno više vremena da se ohladi.

Umutite žumanca sa šećerom i brašnom, pa ulijte kafenu šoljicu hladnog mleka. Ostatak mleka stavite da provri, sipajte krem od žumanaca i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi, pa dodajte puter i vanilin šećer, i mutite mikserom dok krem ne postane gladak.

Dok se fil hladi, napravite testo za krofnice.

Sipajte vodu i ulje u šerpu, pa stavite da se kuva. Kad provri, sklonite sa vatre i dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Vratite na ringlu i brzo mešajte dok se masa ne zgusne i počne da se odvaja od ivica šerpe.

U prohlađeno testo dodajte jedno po jedno jaje, uz stalno mešanje. Špricem ili kašičicom formirajte krofnice, pa ih ređajte na pleh obloženom pek papirom.

Pecite krofnice u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa kad budu gotove ostavite ih da se ohlade.

Ohlađene krofnice rasecite, nafilujte kremom i, po želji, pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojana Bg

    Ja ih pravim sa filom od pudinga i odlicne su.Takodje stavljam prasak za pecivo u testo.

  • Vesna

    Ja 30 godina pravim fil od jaja i mleka i nikad se nisu pokvarile. Drzim ih u frizideru, ali zasticene od mirisa drugih namirnica i nema problema. Ja nikad nisam pravila fil sa putrom ili margarinom - bude tezak, mastan i tesko svarljiv. Da bi fil bio lagan i vazdusast, u mleko se ukuvaju samo izmucena zumanca sa secerom i brasnom a cvrsti sneg od belanaca se dodaje na kraju i lagano mesa.

  • Nikola

    Princeze sa filom od jaja i mleka su dobre samo ako se sve pojedu odjednom. Ako se ostave u frižideru više nisu za jelo a ako su van frižidera imate 90% šanse da završite na infektivnoj klinici zbog trovanja.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima