Brzo, jednostavno i ukusno: Manastirsku pitu pripremaćete i kada nisu dani posta
Sladokusci će je obožavati

Foto: Shutterstock
U danima kada se posti na vodi prilično je teško napraviti raznovrstan meni, posebno kada su sladokusci u pitanju. Ipak, dovitljive domaćice uvek će naći način da same naprave nešto ukusno i zasitno, a ako inspiracije ponestane tu su i neki od recepata koji potiču iz manastirskih kuhinja.
Jedan od takvih je i recept za manastirsku pitu. Laka za pripremu, brza i jeftina, ova pita se može naći na vašem meniju i kada nisu dani posta.
Sastojci:
- 100 gr šećera
- 6 kašika džema od kajsija
- pola šolje od sechanih oraha, urmi i suvog grožđa (ukupno)
- 500 ml mlake vode
- sok i rendana korica jedne pomorandže
- 500 gr brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- rendana korica jednog limuna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice cimeta
- kristal šećer i mleveni orasi za ukrašavanje (po želji)
Priprema:
Rernu odmah uključite da se zagreva na 180 stepeni. U dublju posudu stavite brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa sve dobro promešajte da se sjedini. Zatim redom dodajte suvo voće, rendanu koricu limuna i pomorandže, cimet i džem od kajsija, sok od pomorandže i vodu, pa sve dobro izmešajte varjačom.
Okrugli kalup prečnika 28 cm obložite pek papirom, sipajte smesu za pitu i poravnajte je kašikom. Pecite oko 30 minuta.
Ohlađen kolač isecite na kriške, pospite šećerom ili mlevenim orasima i uživajte!
Prijatno!
Video: Brzo, slasno, efikasno: Kolačići od banane i kokosa, osvojiće sve ljubitelje zdravog života
(Telegraf.rs)
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ivko
Kada bih imao neko da mi ovo napravi da probam☹️sigurno je fantazija!
Podelite komentar