• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto je grčki jogurt tako poseban? Tajna leži u načinu pripreme

Vreme čitanja: oko 2 min.

U grčkom jogurtu ima mnogo više proteina i daleko manje šećera nego u običnom jogurtu

  • 2
Grčki jogurt Foto: Pixabay/schaferle

Iako Grci giros jedu uz dodatak drugih začina, mnogi Srbi koji posećuju Grčku ne mogu da zamisle da giros konzumiraju bez tzatzikija. A onda ako, po povratku sa letovanja, pokušaju kod kuće da pripreme taj dodatak, on nikako ne bude istog ukusa. To je i očekivano, jer je tajna u samo jednom sastojku - jogurtu.

U poslednjoj deceniji je van granica zemlje, a naročito na području Amerike, zabeležen neverovatan porast potražnje za čuvenim grčkim jogurtom. Mada je ranije bio prilično teško dostupan van granica Grčke, danas je ovaj proizvod dostupan širom sveta.

Mnogi nutricionisti iznose preporuku da bi jogurt poput grčkog trebalo konzumirati zbog benefita koji ima na zdravlje. Ovaj proizvod se smatra odličnom alternativom standardnom, ređem jogurtu. Razlog je jednostavan – u grčkom jogurtu ima mnogo više proteina i daleko manje šećera nego u običnom jogurtu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Laurie (@theredheadinparis)

Originalan način pripreme

Prema tradicionalnom receptu, grčki jogurt se može pripremati i od ovčijeg i od kravljeg mleka, ali onaj koji se može naći u supermarketima širom sveta uglavnom se priprema od kravljeg mleka.

Najznačajnija razlika između grčkog i svih ostalih jogurta je u načinu pripreme.

Grčki jogurt se najpre procedi, a zatim se uklanja surutka i tako se stvara kremastija, gušća tekstura, po kojoj je ovaj proizvod poznat.

Zahvaljujući visokom sadržaju proteina, ovaj jogurt stvara duži osećaj sitosti i smatra se odličnim izvorom proteina za ljude koji ne konzumiraju meso i mesne prerađevine. Takođe se preporučuje kao dobar proizvod za bolje varenje.

Međutim, u grčkom jogurtu ima više masti, pa zagovornici zdravog načina ishrane to navode kao njegovu manu. Zato se na tržištu može naći i grčki jogurt sa manjim procentom masti, pa čak i bez masti, odnosno sa 0% masti.

Osim uz slana jela, grčki jogurt se odlično „slaže“ i sa brojnim poslasticama. Primera radi, jedan od vrhunskih specijaliteta koji možete probati u kućama brojnih Grka je čuveni „jaurti me meli“, odnosno punomasni grčki jogurt koji je preliven medom. Možda je to nekome čudno, ali ako budete probali ovaj specijalitet, znaćete da je ukus ove poslastice savršen.

Sem toga, odličan je u kombinaciji sa različitim voćem, ali i sa orasima. Sjajan je dodatak smutijima, ali i prilog začinjenim i slanim jelima.

Ako odlučite da pripremate tzatziki u kućnoj varijanti, nemojte propustiti da dodate i originalni grčki jogurt sa višim procentom masti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Relja

    8. april 2021. | 16:14

    Iz Grčke priznajem samo " Metaksu ".

    Podelite komentar