• 4

Najbolji domaći hleb koji se ne mesi: Ovaj recept svima uspeva

, Telegraf

Posebna čar kod ovog hleba je što nema mešanja i što će vam biti potrebno minimalno vremena da sve sastojke samo sjedinite

  • 4
Hleb

Foto: Telegraf.rs

Čini se da recepata, razmera i trikova za domaći hleb - omiljenu namirnicu većini Srba, ima koliko u našoj državi ima domaćinstava. Svako ko je ikada mesio hleb zna da pripremiti toplu, mekanu veknu nije nikakava nauka, a ovaj recept to i dokazuje.

Posebna čar kod ovog hleba je što nema mešanja i što će vam biti potrebno minimalno vremena da sve sastojke samo sjedinite.

Sastojci:

  • 700 gr brašna
  • 550-600 ml mlake vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašike ulja
  • 1-2 kašike brašna za posipanje

Priprema:

Brašno, suvi kvasac, šećer i so stavite u dublji sud i sve dobro izmešajte. Potom dodajte vodu i ulje i sve dobro sjedinite varjačom. Nemojte da vas brine, ovo testo je lepljivo i prilično retko, ali tako treba da bude. Nekoliko minuta mešajte varjačom smesu dok sve ne bude ujednačeno i da nema grudvica.

Testo prekrijte suvom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu da narasta. Posle 45 minuta ponovo ga izmešajte varjačom i ostavite još 20 minuta da naraste, a neće škoditi ni ako narasta duže.

Za pečenje ovog hleba potreban je sud sa poklopcem, vatrostalna posuda, pekač ili šerpa koja može da se stavi u rernu.

Rernu zagrejte na 250 stepeni, a sud u kojem će se hleb peći podmažite uljem pa pospite brašnom. Kada je rerna zagrejana, stavite sud i sa poklopcem ga zagrejte. Posle desetak minuta, izvadite vreo sud i izručite testo u njega.

Radi lepšeg izgleda hleba pospite ga brašnom, stavite poklopac i pecite oko 45 minuta na 250 stepeni. Posle tog vremena, sklonite poklopac i na istoj temperaturi pecite još desetak minuta dok hleb ne porumeni.

Pečeni hleb izvadite iz suda, ostavite da se malo ohladi, potom uživajte.

Koji su vaši trikovi za pečenje domaćeg hleba? Podelite sa nama u komentarima...

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sudija

    Nema mesenja... moze li i bez pecenja?

  • Neuka kuvarica

    Lepo piše bez mesenja ja sve satavila i stavila da se peče. Super je ispalo ali vi ipak umesite što je sigurno sigurno. 🤣

  • nema mesanja ?

    a onda sve dobro izmesajte ?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima