• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Meko ili oštro brašno: Koja je glavna razlika i kada se koje koristi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Glatko brašno finije je od oštrog

  • 0
Testo Foto: Pixabay

Iako vrsta i tipova brašna ima veoma mnogo, najčešća podela na koju nailazimo je oštro i meko. Ako ste se makar jednom latili pripreme nekog recepta, a da ovako nešto nije naglašeno, sigurno je da ste se našli u dilemi koje brašno upotrebiti.

Istina je da između oštrog i mekog brašna nema značajne razlike, a glavno je u načinu mlevenja.

Belo brašno dobija se finim mlevenjem jezgra pšenice. Što se više puta melje, dobija se finije brašno.

Iako je mala razlika između oštrog i mekog brašna, ipak je potrebno koristiti određenu vrstu kako biste dobili zadovoljavajući rezultat na kraju.

Glatko brašno finije je od oštrog i idealno je za korišćenje hleba, lisnatog i dizanog testa, peciva, savijača, krofni...

Brašno Glatko brašno finije je od oštrog - Foto: Pixabay

Oštro brašno koristi se za kuvana testa, knedle, šufnudle, za zgušnjavanje umaka i soseva. Osim toga, idealno je za pripremu kora za tortu, palačinki, keskića i za pohovanje.

Ako ste i dalje u dilemi, možda bi idealna računica bila polovina mere oštrog, a polovina mere mekog brašna.

Na kraju krajeva, činjenica je da je nema tipa brašna koje morate koristiti- do idealnog recepta ćete doći kroz sopstveno iskustvo i umeće. Na kraju ćete upotrebljavati ono koje vama najviše odgovara, što ćete saznati isprobavanjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti