• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mirisni kolač koji se topi u ustima: Recept za starinske kiflice sa pivom i orasima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kiflice ne sadrže ni jaja ni mleko, pa su samim tim idealna poslastica za dane posta

  • 2
Kiflice sa orasima

Foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

U moru recepata za inovativne i "moderne" kolače, često zaboravimo na one starinske, koje su pravile naše bake. Jedan od takvih su i posne kiflice sa pivom i orasima. Spojem jednostavnih sastojaka, koje svako ima u svojoj kuhinji, dobija se mirisni kolač koji se topi u ustima.

Kiflice ne sadrže ni jaja ni mleko, samim tim idealna su poslastica za dane posta.

Sastojci:

 

  • oko 400 gr brašna
  •  

  • 200 ml ulja
  •  

  • 100 ml piva
  •  

  • 1/2 kesice praška za pecivo
  •  

  • 1 kesica vanilin šećera
  •  

  • narendana korica 1 limuna
  •  

 

Sirup:

 

  • 200 gr šećera
  •  

  • 1 kesica vanilin šećera
  •  

  • 100 ml vode
  •  

 

i još: 

 

  • 150 gr mlevenih oraha
  •  

 

Priprema: 

 

Prvo pripremite sirup za kiflice. U šerpicu sipajte šećer, vanilin šećer i vodu i stavite na ringlu da proključa. Kada sirup proključa, smanjite temepraturu i ostavite da lagano vri 5-6 minuta. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.

Brašno sjedinite sa praškom za pecivo, dodajte ulje i pivo i umesite glatko i mekano testo. Tako pripremljeno stavite da odstoji nekoliko minuta u frižideru, a potom ga podelite na četiri jednaka dela.

Svaki deo rastanjite na pobrašnjenoj površini u pravilan krug, pa ga presecite na 8 delova i savijte kiflice.

Kiflice ređajte na papir obložen pek papirom i pecite ih na 180 stepeni oko 25 minuta.

Pečene kiflice, potapajte u sirup, pa ih valjajte u mlevene orahe.

Prijatno!

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Tatjana

    13. april 2021. | 16:59

    Hvala na ovom starom prelepom receptu. U kiflice može da se stavi četvtina jezgra oraha ili četvrtina suve smokve.I takve su fantastične.

    Podelite komentar

  • Hvala!

    1. maj 2021. | 06:51

    Hvala na receptu! Nisam ih vise okusila od malih nogu, dok je baka bila ziva 😔 Probacu rado ovaj recept, da se podsetim detinjstva... ❤

    Podelite komentar