• 2

Ćuretina sa domaćim mlincima, pavlakom i kačkavaljem: Recept za ručak kom niko ne može da odoli

Ovo jelo poslednjih godina doživljava potpunu renesansu i čest je izbor na porodičnim trpezama

  • 2
Mlinci sa ćuretinom

Foto: Youtube PrintScreen/CooKing

Ovo jelo, koje je nekada bilo obavezno na svečanim prazničnim trpezama u Hrvatskoj i Sloveniji, poslednjih godina sve je popularnije i na našim prostorima.

Ćuretina sa mlincima je ukusan i zasitan ručak koji možete spremati na više načina - sa kupovnim ili domaćim mlincima, sa jednom ili više vrsta pavlake, a svaki je podjednako ukusan.

Sastojci:

  • 500 grama ćurećeg filea
  • 500 grama mlinaca
  • kocka za supu
  • 1/2  male čaše kisele pavlake  (20% mlečne masti) 
  • 500 ml neutralne pavlake 
  • 200 grama rendanog kačkavalja 
  • na vrh male kašičice mlevenog bibera
  • soli  i vegete po ukusu 
  • tri kašike ulja za prženje mesa 

Za domaće mlince potrebno je:

  • 1 veće jaje
  • 400 grama  brašna
  • 1 kašika soli
  • malo ulja
  • 1 dcl vode

Priprema mlinaca:

Kako biste napravili domaće mlince,  pomešajte sve sastojke - jaje, brašno, ulje i vodu i umesite tvrđe testo. Ostavite ga malo da odstoji, a potom ga podelite na tri jednaka dela.

Svaku kuglicu razvijte oklagijom na prethodno dobro pobrašanjenoj drvenoj dasci što tanje, najbolje u krug. Pecite na okrugloj tepsiji, koju ste prevrnuli i  koju ste takođe malo posuli brašnom.

Mlince pecite na 200 stepeni. Prvi mlinac se peče malo duže, a druga dva brže, tako da bi trebalo da sve vreme budete pored rerne. Posle pečenja  mlince osušite.

Priprema ćuretine:

Ćureće šnicle izlupate kuhinjskim čekićem, posolite ih i pospite mlevenim biberom.

Zagrejte ulje i pržite šnicle sa obe strane po par minuta da porumene, pa ih isecite po širini na trake.

U pola litra proključale vode spustite kocku za supu.

Mlince izlomite na manje komade, ali ne mnogo sitno. U veću šerpu sipajte supu, pa polovinu izlomljenih mlinaca stavite u supu i dobro ih natopite. Ne držite ih previše u supi da ne bi bili gnjecavi.

Kada su mlinci omekšali, izvadite ih i ponovite postupak sa preostalom količinom mlinaca.

Pomešajte kiselu i neutralnu pavlaku za kuvanje, i po potrebi i ukusu posolite.

Uzmite veću vatrostalnu ili keramičku posudu i ređajte slojeve na sledeći način - na dno posude sipajte malo ulja u kome ste pekli ćuretinu. Zatim stavite malo mlinaca, preko malo umućene pavlake, pa malo isečenog mesa, pa opet pavlaku, pa mlince, pa pavlaku.

Ukoliko vam je ostalo malo bujona, prelijte ga preko mlinaca.

Preko umućene pavlake izrendajte 150 grama kačkavalja "na krupno".

Rernu zagrejte na 200 stepeni C i pecite mlince 20 do 30 minuta dok ne porumene. Pečene mlince izvadite iz rerne i pospite preostalim kačkavaljem. Ne vraćajte u rernu, već ostavite da se kačkavalj otopi.

Poslužite toplo uz sezonsku salatu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jbt

    Mlinci su u croasaniji, a testo u Srbiji.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima