• 0

Štrudla sa sirom i blitvom, mekana kao duša: Recept za kiselo testo koje uspeva svima

Malo drugačija, slana štrudla, pravi je izbor za doručak ili večeru

  • 0
Štrudla sa sirom i spanaćem

Foto: Shutterstock

Miris i ukus mekog, urolanog, pečenog testa filovanog raznim nadevima koje su naše bake pravile, vraća nas u detinjstvo. Recept za štrudlu sa sirom i blitvom nije mnogo zahtevan, a pruža nezaboravno zadovoljstvo našim nepcima.

Štrudla je tradicionalna nemačka poslastica čiju su recepturu vojvođanske domaćice dovele do savršenstva, a nema skoro nikoga ko je odoleo čarima onih sa makom, džemom ili orasima.

Češće je pravimo slatku, ali i varijanta sa sirom i blitvom je odličan izbor za večeru ili za doručak.

Sastojci:

  • 900 gr brašna (plus 100 gr za radnu površinu) 
  •  40 gr svežeg kvasca
  • 200 ml jogurta
  • 200 ml mlake vode
  • 150 ml ulja 
  • 3 jaja (2 žumanca za testo, belanca za fil, 1 jaje za premazivanje)
  • 2 kašičice šećera
  • jedna i po kašičica soli
  • 150 gr margarina 
  • 300 gr sitnog sira
  • 200 gr blitve
  • jedan čen belog luka

Priprema:

Kvasac izmešajte sa mlakom vodom i šećerom i sačekajte da se aktivira. U dublju posudu sipajte aktiviran kvasac, pa dodajte jogurt, ulje i žumanca, a onda i brašno i zamesite glatko testo. Preko testa stavite kašiku ulja i ostavite ga da stoji na toplom mestu sat vremena.

Sir izgnječite viljuškom i izmešajte ga sa belancima. Obarite kratko blitvu, iseckajte je na sitno i dodajte siru i belancima. U to dodajte izdrobljen čen belog luka i promešajte. Ako je potrebno, posolite - sve zavisi od toga koliko je sir slan.

Pobrašnite radnu površinu i na nju izručite nadošlo testo. Premesite ga i podelite na dve ili tri loptice.

Razvucite testo oklagijom na debljinu jedan do jedan i po santimetar, zatim stavite nadev od sira i blitve i umotajte.

Stavite štrudle u pleh koji ste obložili papirom za pečenje, pa je premažite umućenim jajetom.

Zagrejte rernu na 220 stepeni i stavite pleh sa štrudlama. Pecite 30 do 40 minuta, u zavisnosti od jačine rerne, ali svakako dok ne porumeni.

Izvadite pleh iz rerne i na vruću štrudlu složite iseckane kockice margarina, pa vratite pleh sa štrudlama u rernu na još desetak minuta. Ostavite da se malo prohlade, isecite i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima