• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Domaće medeno srce, kolač koji obožavaju sve generacije: Mekani, sočni i izdašni dezert

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj kolač obožavaju i odrasli i deca

  • 1
Medeno srce; foto screenshot Youtube/Serpica Recepti Medeno srce; foto screenshot Youtube/Serpica Recepti

Medeno srce je kolač koji većinu ljudi podseća na detinjstvo. Njegov opojni miris i ukus bakinog džema nas uvek vrate u bezbrižna vremena. Ovo je bezvremeni dezert, koji je lak za pripremu, a većinu sastojaka već imate kod kuće.

Sastojci:

  • 100g čokolade 
  • 5 jaja
  • 150 gr maslaca
  • 1 kesica vanilinog šečera
  • 200 gr meda
  • 150 gr brašna
  • 50 gr mlevenog keksa
  • 180 gr jogurta
  • 2 kašike kakaa
  • 1 kesica cimeta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2-3 kašike ruma ili 2 kašičice eksrtakta ruma
  • 200-300 gr marmelade ili džema od šljiva
  • 20 gr bele čokolade za dekoraciju

Za glazuru:

  • 200 gr čokolade
  • 4 kašike ulja

Priprema:

Za početak odvojite žumanca od belanca. Maslac i vanilin šećer umutite penasto i dodajte jedno po jedno žumance, i dalje muteći. Polako dodajte med i jogurt i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Čokoladu otopite na slaboj vatri, pa je dodajte smesi koju ste prethodno napravili.

Brašno, kakao, keks i začine pomešajte, pa sve zajedno dodajte u smesu sa maslacem i žumancima. Promešajte dok se sve ne sjedini lepo, pa zatim dodajte rum.

Prethodno odvojena belanca umutite sa malo soli, dok ne postane čvrsto poput šlaga, zatim i to dodajte u smesu. 

Testo ulijte u pleh za pečenje i pecite oko 30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Kada je pečeno, testo ohladite u potpunosti i isecite koru vodoravno na dva jednaka dela. Jednu dobijenu koru premažite džemom ili marmeladom u koju ste dodali po želji kašiku ruma i kašičicu cimeta, a drugom korom preklopite prvu i ostavite da se ohladi, prvo na sobnoj temperaturi, a potom kolač prebacite u frižider.

Čokoladu i ulje otopite na pari ili tihoj vatri i prelijte preko ohlađenog kolača. Za dekoraciju, otopite 20 gr bele čokolade i išarajte kašičicom po glazuri.

Ostavite da se glazura stegne i kolač isecite na kocke željene veličine. 

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Dufija

    23. maj 2021. | 12:17

    Mislite, domace kocke a ne srca.

    Podelite komentar