• 8
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Originalni recept za grčku musaku: Kada jednom probate ovo jelo, uvek ćete ga praviti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova musaka jedno je od najtraženijih jela koje rado proba većina posetilaca Grčke

  • 8
grčka musaka, kuhija recepti Foto: Shutterstock

Kada čujemo reč musaka, obično pomislimo na jelo od mlevenog mesa i krompira, zaliveno mlekom i jajima koje zna da spremi skoro svaka domaćica u Srbiji.

Međutim, ko je jednom probao grčku musaku po originalnom receptu, retko će se odlučiti za onu iz naše kuhinje.

Musaka je, kao jelo, popularna u različitim kuhinjama sveta od arapske, preko turske, grčke, pa sve do naše. Većina građana Srbije koji letuju u Grčkoj tamo rado naručuju ovo popularno jelo koje je moguće spremiti i kod kuće po originalnom receptu.

Sastojci za musaku:

  •  500 gr mešanog mlevenog mesa
  • 4 kašike maslinovog ulja
  •  4 srednja patlidžana
  • 4 srednje tikvice
  • 4 srednja krompira
  •  1 crni luk sitno iseckan
  • 2 usitnjena čena belog luka
  •  čaša crvenog vina
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice soli
  •  bibera po ukusu
  • 1 šolja blago koncentrovanog soka od paradajza
  • 1 kašičica paradajz pirea
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1 peršun sitno iseckan
  • 50 gr izrendanog kačkavalja 

Sastojci za bešamel sos:

  • 4 šolje mleka
  • 2 kašike putera
  • 4 kašike brašna
  • 50 gr izrendanog kačkavalja
  • 1 umućeno jaje
  • malo cimeta
  • so, biber

Priprema: 

Zagrejte rernu na 180°C. Narežite patlidžan na tanke kriške i posolite ih. Pustite ih 20 minuta da odstoje i puste vodu. Zatim ih stavite na foliju koju ste postavili na dno pleha za pečenje, prelijte ih uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Isto učinite i sa krompirom i tikvicama, ali ih ne solite, već ih stavite direktno u rernu.

Sipajte maslinovo ulje u tiganj i izdinstajte crni luk i beli luk. Zatim dodajte mleveno meso, a nakon par minuta dospite vino. Kada vino ispari sipajte sok od paradajza, paradajz pire i šećer. Promešajte, pa dodajte cimet, biber, so i peršun.

Sklonite posudu sa vatre i kada se smesa ohladi nauljite dno vatrostalne posude i poređajte krompir. Preko krompira stavite sloj tikvica i sloj patlidžana. Zatim dodajte smesu sa mlevenim mesom i ponovite postupak. Na vrhu bi trebalo da bude patlidžan.

Napravite bešamel. U malu šerpu sipajte puter i kada se otopi, dodajte brašno. Promešajte i sipajte mleko. Pustite da prokuva, a zatim dodajte cimet, so, biber, kačkavalj i jaje. Kada je bešamel gotov, prelijte ga preko patlidžana.

Preostalih 50 grama kačkavalja sipajte preko musake i pecite u zagrejanoj rerni 45 minuta ili dok površina ne postane braon boje.

Prijatno!

Video: Komad ove govedine košta papreno samo zbog jednog posebnog začina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Ja

    7. jun 2021. | 16:40

    Deluje da je za minimum 4 osobe.

    Podelite komentar

  • Zz

    7. jun 2021. | 17:22

    Brisite mi komentar, pogresio sam.

    Podelite komentar

  • Zz

    7. jun 2021. | 17:21

    A meso?

    Podelite komentar