• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Začini u kulinarstvu od peršuna do ruzmarina: Kako se kombinuju, koji idu uz meso, a koji uz povrće

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dobro jelo uvek je još bolje sa različitim začinima koji mu daju poseban ukus

  • 1
Foto Pixabay Foto Pixabay

Začini su delovi biljke koji se zbog ukusa i mirisa koriste kao dodatak hrani kako bi je oplemenili.

Prvobitna namena im je bila da čuvaju svežinu pojedinih namirnica i za mumificiranje, s obzirom na to da eterična ulja začinskog bilja onemogućavaju razvoj mikroorganizama u hrani. To je pre pojave frižidera bilo od velike važnosti.

- Začinsko bilje oplemenjuje hranu, a ujedno ima i velike zdravstvene blagodati. Većina začina sadrži mikronutrijente i antioksidanse - kaže stručnjak za bilje Dženifer Mekgrater.

Upotreba začina i začinskog bilja u pripremanju hrane ima dugu istoriju. Začini su se nekada upotrebljavali kako bi se eliminisao miris ne baš sveže hrane ili za popravljanje ukusa ne baš ukusne hrane. Vremenom, začini su postali deo kulinarstva do te mere da je danas teško zamisliti spremanje hrane bez njih.

Kada kupujete začine, obavezno ih pomirišite, savetuju stručnjaci za bilje i začine. Što im je jači miris, to su svježiji.

Kada ih kupite, čuvajte ih u zatvorenim, najbolje staklenim posudama, na tamnom, suvom i hladnom mestu. Suve, cele listove i stabljike začina možete čuvati godinu dana, a mlevene do 6 meseci.

Začine danas upotrebljavamo uz sva skoro sva jela - slatka, slana, ljuta, kisela... Dodaju se u salate, variva, testa, krompir, pića i čajeve, mlečne prerađevine, mesa i mesne prerađevine... Nema jela koje ne završi sa dodatkom nekog začina, ili neke mešavine.

Međutim, greške kod mešanja i upotrebe začina u kulinarstvu nisu novost, pa kuvari i stručnjaci za bilje savetuju kako pravilno koristiti neke od najosnovnijih začina.

1. Nana

Menta, metvica ili nana poznata je kao lekovita biljka. Najčešće je koristimo za pripremu čajeva, a može poslužiti i kao začin u raznim slatkim ili slanim jelima.

Međutim, njena najčešća primena je u čajevima, a odlično se slaže s bosiljkom, limunovom koricom i cimetom.

Nana se koristi i kao začin koji možete da dodate u supe, salate, jela od povrća, poslastice, ali odlično se uklapa i uz osvežavajuće napitke.

Od povrća odlično se slaže s graškom, krastavcima i paradajzom, a od voća sa ananasom, limunom, pomorandžom i dinjom. Mentu možete dodati u jogurt ili u domaću čokoladu.

2. Peršun

Peršun je jedan od najpopularnijih začina koji je bogat antioksidansima, vitaminom K i beta-karotenom.

Upotrebljava se u mediteranskoj, azijskoj i severnoameričkoj kuhinji kao dodatak jelima od mesa, ribe, povrća, testenine i jaja, ali i kao začin u puterima sa začinskim biljem.

Peršun je naročito ukusan u kombinaciji s limunom, lukom, belim lukom i maslinovim uljem.

3. Vlašac

Šuplje stabljike vlašca su među najpopularnijim začinskim biljem u srednjoj i severnoj Europi.

Osim listova vlašca jestivi su i njegovi cvetovi, koji svojim slasnim ukusom upotpunjuju jela s jajima i čorbe od krompira.

Vlašac svojim ukusom upotpunjuje i poseban kulinarski šmek daje i varivima, supama i čorbama, raznim umacima, jelima sa mesom i povrćem…

Ova biljka odlično ide uz blage sireve i sendviče. Vlašac je naročito ukusan u kombinaciji s estragonom i peršunom.

4. Žalfija

Teško je zamisliti mediteransku kuhinju bez pomalo smolastog ukusa sa slasnom aromatičnom notom koju daje žalfija. Kao začin se pretežno upotrebljavaju listovi, a povremeno i stabljike.

ruzmarin žalfija peršun začinsko bilje Foto: Pixabay

Slastan, gorkast ukus žalfije najčešće možete da osetite u jelima severne Italije i francuske Provanse, uključujući jela s testeninom, pirinčem, piletinom, ribom i jajima, kao i teletinom, jagnjetinom, jelima od divljači, ali u salatama, raguima i umacima od paradajza.

5. Ruzmarin

Aromatičan, smolast i gorkast ukus ruzmarina podseća na bor i eukaliptus. Pokazalo se da pomaže u povećanju koncentracije i poboljšava pamćenje.

Može se reći da je ruzmarin samotnjak, jer se njegov intenzivno smolast i gorkast ukus ne slaže dobro s mnogim drugim začinskim biljem i začinima.

Punoća ukusa listova ruzmarina najbolje dolazi do izražaja u kombinaciji s belim lukom, korom limuna, majčinom dušicom ili morskom soli. Ukus ruzmarina savršen je i uz pinjole, maslinovo ulje i crno vino.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    8. jun 2021. | 16:15

    majcina dusica najbolji zacin

    Podelite komentar